Tarte tatin
Den mest klassiska franska desserten serveras bäst med en rejäl skopa vaniljglass.
Tarte tatin
Den mest klassiska franska desserten serveras bäst med en rejäl skopa vaniljglass.
Redskap
Ingredienser
500 g vetemjöl
650 g smör, kallt och tärnat i kuber
210 g strösocker
1 tsk salt
200 ml vatten, iskallt
500 g smör
8 äpplen
150 ml lönnsirap
80 ml calvados
Steg för steg
Tillsätt mjöl, 100 g smör, socker, 10 g salt och vatten i köksmaskinens skål och sätt fast degkroken. Blanda på hastighet 2 tills du får en slät deg.
Forma degen och 500 g smör till en rektangel. Lägg smöret ovanpå degen. Vik degen i tre tredjedelar och kavla ut. Upprepa vikningen och utkavlingen 7 gånger till. Låt degen stå i kylskåp i minst två timmar.
Skala äpplena och skär dem i halvor. Ta bort kärnhusen med en melonskopa. Lägg äpplena i en stekpanna av gjutjärn. Häll över lönnsirap och calvados. Täck med aluminiumfolie och grädda i 1 h 15 min på 120 °C. Ta ut äpplena och låt dem svalna på ett fat.
Värm stekpannan av gjutjärn på medelvärme och strö i 1/3 av det återstående sockret. Låt sockret smälta och täck med ytterligare ett lager. Fortsätt tills allt socker har smält. Rör inte om.
Tillsätt resten av smöret (50 g) och rör om kraftigt tills en slät karamellsås har bildats. Lägg äpplena på karamellsåsen.
Rulla ut smördegen i en cirkel som täcker stekpannan av gjutjärn och vilar över äpplena.
Grädda din tarte tatin i 25 minuter på 215 °C. Låt vila i 5 minuter innan du försiktigt vänder över kakan på ett serveringsfat.
Strö över grovt havssalt före servering.