Svinnfri blomkålsbowl
Ett hållbart och gott recept som skapar en smakrik måltid av alla delar av blomkålen!
Svinnfri blomkålsbowl
Ett hållbart och gott recept som skapar en smakrik måltid av alla delar av blomkålen!
Redskap
Ingredienser
1 ekologisk blomkål
1 rödpeppar
1 msk olivolja
1 tsk peppar
2 msk solrosolja
1/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
100 g edamamebönor
1 tsk sesamfrön (till garnering)
Steg för steg
Det här receptet blir 2 portioner i matberedaren.
Skär av bladen från blomkålshuvudet och lägg dem åt sidan för senare användning.
Tvätta blomkålen och ta bort buketterna från blomkålshuvudet. Kasta inte bort stammen. Lägg buketterna i KitchenAid-matberedaren och pulsera några gånger tills de får en risliknande textur. Överbearbeta inte; vi vill behålla lite textur.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt blomkålsriset i stekpannan och tillaga i ca 5 minuter, rör om då och då.
Under tiden skär du blomkålsstammen i små stavar. Lämna eventuella små blad som de är. Om det finns blad med stora stjälkar kan du ta bort bladen från stjälkarna och skära stjälkarna i bitar eller stavar. Värm solrosoljan i en wokpanna på hög värme. Lägg i alla blomkålsstavar i wokpannan och stek i några minuter tills de blir mjuka. Tillsätt blomkålsbladen och röd paprika till wokpannan. Fortsätt steka och rör om i ytterligare 2–3 minuter tills grönsakerna är något mjuka.
Tillsätt vitlök och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ytterligare en minut så att smakerna får blomma ut.
Servera blomkålsriset med de stekta grönsakerna. Tillsätt edamamebönor och toppa med sesamfrön.