Skip the navigation

Svamp- och purjolökspaj

KitchenAid Chef

Njut av en rejäl, rustik paj med ett sprött skal med smak av örter, fylld med en kombination av blandad svamp, purjolök och en aning senap.

Mushroom and leek galette.JPG

Svamp- och purjolökspaj

KitchenAid Chef

Njut av en rejäl, rustik paj med ett sprött skal med smak av örter, fylld med en kombination av blandad svamp, purjolök och en aning senap.

Redskap

StandMixer
Förberedelser
30min
Vila
1h
Tillagning
25min
Totalt
1h55
Portioner
6
Svårighet
Enkelt

Ingredienser

100 g vetemjöl

100 g fullkornsmjöl

1,5 tsk salt

140 g kallt smör, i kuber

6 kvistar timjan

2 kvistar rosmarin

3 små purjolökar

2 msk olivolja

1/2 tsk peppar

1/8 tsk muskot

1 msk smör

550 g blandad svamp, rensad

1/2 tsk vitlöksklyfta, finhackad

1/8 tsk muskot

1 msk smör

550 g blandad svamp, rensad

1 msk senap

25 g hårdost (t.ex. Comté, Gruyère eller Appenzeller)

1 ägg

Steg för steg

  1. Häll de två mjölsorterna och 3/4 tsk salt i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Blanda på hastighet 1 tills alla torra ingredienser är blandade. Tillsätt smöret en bit i taget medan köksmaskinen körs på hastighet 2 tills det har delats upp i bitar stora som ärtor.

  2. Plocka bladen av 4 kvistar timjan och 2 kvistar rosmarin och hacka fint. Tillsätt till mjölblandningen och kör på hastighet 2. Tillsätt det iskalla vattnet, en matsked i taget, och blanda tills degen går ihop. Täck degen med plastfolie och kyl i minst en timme.

  3. Skär purjolökarna i skivor som är ca 1 cm tjocka. Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillaga purjolökarna tills de nästan är mjuka. Salta, peppra och krydda med muskotnöt. Lägg dem åt sidan och låt dem svalna.

  4. Smält smöret på medelvärme och tillsätt svampen och vitlöken i pannan. Krydda med resten av saltet, 1/8 tsk peppar och 2 kvistar timjan. Tillaga svamparna tills de är lätt gyllenbruna och inte helt genomstekta ännu. Lägg dem åt sidan och låt dem svalna.

  5. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Bre senap över botten och lämna cirka 2 cm runt kanterna. Riv osten över senapen och lägg purjolökarna och svampen ovanpå. Vik kanterna på degen över fyllningen. Pensla degen lätt med ett vispat ägg.

  6. Grädda i 25 minuter i en förvärmd ugn på 200  C och rotera pajen efter 15 minuter. Servera varm eller vid rumstemperatur.