Surdegsbröd
Njut av en fantastisk frukost med detta läckra surdegsbröd.
Surdegsbröd
Njut av en fantastisk frukost med detta läckra surdegsbröd.
Redskap
Ingredienser
480 g vetemjöl
240 ml varmt vatten
60 ml avokado- eller solrosolja
198 g surdeg
12 g salt
Steg för steg
Fäst sikt-och vågdelen på mixern (med flatblandaren) och tryck på "Tarera" för att nollställa vågen.
Tillsätt mjöl till ingredienstratten och väg.
Vrid mixern till hastighet 2 och sikta mjöl i skålen.
Medan mjölet siktas in, tillsätter du surdegskultur, vatten och olja i skålen och blandar tills det har kombinerats.
Låt stå i 10 minuter, strö över salt och blanda i 2–3 minuter på "omrörning".
Ta bort blandningsskålen från stativet, täck med plastfolie och låt den jäsa i 4 timmar på en varm plats.
Ta bort plastfolien, fäst degkroken, ställ in hastigheten på 2 och knåda i 5 minuter.
Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta och forma degen till en boll. Låt degen jäsa i 30-45 minuter. Lägg degen i en mjölad degprovningskorg, täck med en fuktig handduk och låt jäsa i 2,5 timmar.
Den kan antingen bakas direkt eller placeras i kylskåpet över natten för att bakas på morgonen.
Det första du ska göra nästa morgon är att värma ugnen till 260 ºC.
Vänd ut degen ur degprovningskorgen i ett uppvärmt stort tillagningskärl och grädda i 20 minuter. Ta bort locket och grädda i ytterligare 5 minuter. Limpan ska ha en fin gyllenbrun färg. Låt den svalna på ett bakgaller eller ät omedelbart.