Surdegsbröd
Njut av en fantastisk frukost med detta läckra surdegsbröd.
Surdegsbröd
Njut av en fantastisk frukost med detta läckra surdegsbröd.
Redskap
Ingredienser
480 g vetemjöl
240 ml varmt vatten
60 ml avokado- eller druvkärneolja
200 g surdegskultur, aktiv
12 g salt
for dusting rismjöl
Steg för steg
Sätt fast brödskålen med flatblandaren på KitchenAid-köksmaskinen. Tillsätt mjöl, vatten, olja och surdegskultur i brödskålen. Blanda på hastighet 2 tills alla ingredienser nätt och jämnt är blandade (cirka 1–2 minuter). Låt degen vila i 10 minuter.
Strö saltet över degen. Ersätt flatblandaren med degkroken. Blanda på omrörningshastighet i 2–3 minuter tills saltet är helt inblandat. Täck skålen med locket och låt degen vila i 4 timmar.
Sätt tillbaka brödskålen i köksmaskinen med degkroken, ställ in den på hastighet 2 och knåda i 5 minuter.
Mjöla den rena arbetsytan lätt. Vänd ut degen på den. Forma degen till en boll genom att försiktigt dra kanterna mot mitten, och vänd den med skarven nedåt.
Mjöla en degprovningskorg generöst med rismjöl. Lägg degen i korgen med skarven uppåt. Täck med en fuktig handduk och låt den jäsa i rumstemperatur i ytterligare 2,5 timmar. Den kan antingen bakas direkt eller placeras i kylskåpet över natten för att bakas på morgonen.
Förvärm ugnen till 260 °C och ställ in KitchenAid-brödskålen med locket på och värm i minst 30 minuter. Ta ut den försiktigt ur ugnen.
Placera en bit bakplåtspapper på locket. Vänd ut degen ur degprovningskorgen på locket och snitta ovansidan med en vass kniv. Täck med brödskålen. Grädda i 20 minuter med locket på, ta sedan av locket och grädda i ytterligare 5–10 minuter tills brödet är gyllenbrunt.
Ta ut brödet ur brödskålen och låt det svalna på ett bakgaller i minst 1 timme innan du skär i det.