Stark och syrlig soppa
Den här soppan är fullpackad med smak och serveras gärna med varmt ris.
Stark och syrlig soppa
Den här soppan är fullpackad med smak och serveras gärna med varmt ris.
Redskap
Ingredienser
25 g torkade liljelökar
20 g torkad shiitakesvamp
20 g torkad judasöra
230 g ben- och skinnfria kycklinglår, delvis frysta
10 g ingefära, skalad
150 g hela bambuskott
25 g salladslökar, tunt skivade
1 l vatten
2 msk mörk sojasås
2 msk ljus sojasås
1 tsk koshersalt
1,5 tsk vitpeppar
1 msk shaoxingvin, torr vermouth eller mirin
4 msk majsstärkelse
60 ml kallt vatten
400 g fast tofu
2 stora ägg
60 ml svart vinäger
to garnish koriander
to taste sesamolja
Steg för steg
Förbered grönsakerna. Placera den torkade liljelöken, shiitakesvamp och judasöra (eller black fungus) i separata skålar. Täck varje skål med 240 ml kokande vatten och blötlägg tills allt har mjuknat. Sila och spara vätskan från liljelöken och shiitakesvampen, men inte judasörat. Skär svampen fint och trimma liljelökarna till en hanterbar längd och ställ åt sidan.
Ställ in matberedaren med skärskivan på det högsta läget. Lås locket, vrid till hastighet 2 och mata in bambuskotten och ingefäran i röret med hjälp av mataren. (OBS! Om du föredrar riven ingefära och bambuskott kan du helt enkelt använda rivskivan i stället för skärskivan och sedan vända den till skivningssidan innan du bearbetar kycklingen.) Skär sedan den delvis frysta kycklingen i bitar som passar i matningsröret och mata in kycklingen i matningsröret med mataren.
Hetta upp en kastrull och tillsätt 1 matsked olja. För över kycklingen, bambuskotten och ingefäran från matberedarens arbetsskål till kastrullen. Fräs i 1 minut och rör om hela tiden. Tillsätt liljelöken, shiitakesvampen, judasörat och salladslöken i kastrullen. Rör ihop alla ingredienser och fortsätt att fräsa i ytterligare en minut.
Tillsätt vatten, den sparade vätskan från shiitakesvampen och liljelöken, sojasås, shaoxingvin, vitpeppar och salt. Låt sjuda ordentligt (inte koka) i cirka tio minuter för att låta smakerna blandas samman.
Lös upp majsstärkelsen helt i det kalla vattnet och rör sedan långsamt ned den i soppan. Tillsätt i tofu när soppan har tjocknat lite. Tillsätt sedan ett ägg i taget i soppan och rör om efter varje ägg. När äggen är helt genomkokta (cirka 2 minuter) stänger du av värmen.
Tillsätt svart vinäger lite i taget och smaka av innan du serverar. (Lägg till mer eller mindre efter önskemål). Tillsätt mer vitpeppar, vinäger och sojasås efter smak. Garnera med färska korianderblad och sesamolja.
Du kan ersätta kycklingbröst eller -lår med fläsk, lamm eller nötkött.