Spröda kakor
Upplev den himmelska doften av nybakade, spröda kakor med det här helsäkra receptet som ger en gyllenbrun perfektion i varje tugga.
Spröda kakor
Upplev den himmelska doften av nybakade, spröda kakor med det här helsäkra receptet som ger en gyllenbrun perfektion i varje tugga.
Redskap
Ingredienser
350 ml mjölk
2 msk vitvinsvinäger
480 g mjöl
2 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
230 g smör, kallt och tärnat i kuber
2 msk smör, smält
Steg för steg
Förvärm ugnen till 220 °C.
Häll vinägern i en mätkopp i glas och tillsätt mjölk till 350 ml-strecket.
Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i köksmaskinen med degblandaren monterad. Ställ in köksmaskinen på omrörning i 10 sekunder och tillsätt sedan det tärnade smöret. Fortsätt att röra om i blandningen i en minut, öka sedan till hastighet 2 och tillsätt långsamt mjölkblandningen medan du räknar 1, 2, paus, 1, 2, paus osv. När du har hällt i den sista mjölken stänger du av köksmaskinen direkt. Degen blir klibbig och ojämn.
Ta bort skålen från köksmaskinen och använd händerna till att forma degen till en jämn boll. Mjöla bänkskivan lätt och knåda degen flera gånger. Använd handflatan till att platta ut degen till en tjock rektangel som är cirka 18 cm lång, 30 cm bred och 2,5 cm hög. Vik in ena sidan mot mitten och sedan den andra sidan så att två lager skapas. Vänd degen horisontellt och använd sedan handflatan för att platta till degen till en rektangel igen av samma storlek. Upprepa vikningen igen, vänd degen horisontellt igen och tryck sedan en sista gång så att det blir en tjock rektangel.
Använd kakmåttet för att skära ut åtta kakor. Samla sedan ihop degresten, knåda den något, tryck ut den till en tjock rektangel, vik den som du gjorde tidigare, vänd den horisontellt och tryck sedan ut den med handflatan en sista gång till en fyrkantig form. Skär sedan ut ytterligare 4 kakor. Kassera eventuella kvarvarande degrester.
Pensla degens ovansida med smält smör och grädda den sedan i den förvärmda ugnen i 18–20 minuter eller tills den är gyllenbrun. När du är klar med gräddningen penslar du upp ovansidan igen med smält smör och serverar.