Sparrispaj
Sparrispaj
Redskap
Ingredienser
200 g vetemjöl
100 g kallt smör
4 g salt
35 g varmt vatten (cirka 35 °c)
4 ägg
120 g crème fraiche
200 ml mjölk
100 g gruyère-ost
1/4 tsk peppar
14 grön sparris
1 msk gräslök
2 msk olivolja
Steg för steg
Fäst sikt- och vågdelen på KitchenAid-köksmaskinen. Sätt köksmaskinen på hastighet 1 och sikta mjölet. Ta bort sikt- och vågdelen från köksmaskinen. Montera degblandaren på köksmaskinen. Tillsätt smöret och hälften av saltet i skålen. Blanda på hastighet 2 i 2 minuter. Häll i vatten gradvis och fortsätt blanda på hastighet 2 tills degen är slät. Ta bort degen från degblandaren. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Ställ i kylen i 30 minuter.
Tillsätt ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar för fyllningen i skålen på köksmaskinen med visp. Vispa på hastighet 2 i 3 minuter.
Värm ugnen till 180 °C. Kavla ut degen på en mjölad yta och tryck sedan ut den i en smord rund pajform. Nagga degen med en gaffel. Strö ut gruyèreosten underst i formen. Häll fyllningen över osten.
Häll ett tunt lager med olivolja i en stor stekpanna och sätt den på medelhög värme. Lägg i sparris och stek tills den är mjuk, cirka 8 minuter. Salta. Lägg sparrisen på pajen. Strö gräslöken över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.