Smulpaj med bär och vaniljglass
Läckra bär toppade med smuldeg och serverade med hemgjord vaniljglass.
Smulpaj med bär och vaniljglass
Läckra bär toppade med smuldeg och serverade med hemgjord vaniljglass.
Redskap
Ingredienser
140 g vetemjöl
100 g ljust farinsocker
1 tsk bakpulver
115 g kallt smör i kuber
g 500 bär (hallon, björnbär, blåbär, röda vinbär)
l 1 vispgrädde
200 g strösocker
1,5 tsp vaniljextrakt
1 vaniljstång
Steg för steg
Tillsätt vetemjöl, bakpulver och 100 g farinsocker i skålen till köksmaskinen.
Fäst flatblandaren och blanda på den lägsta hastigheten i 30 sekunder.
Tillsätt kallt smör och blanda i ytterligare 90 sekunder på hastighet 2.
Lägg bären i en bakform. Strö över 1 msk farinsocker.
Fördela smuldegen över bären. Grädda i en förvärmd ugn på 180 grader i 25 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
Vaniljglass: Häll hälften av grädden i köksmaskinsskålen.
Tillsätt resten av vispgrädden och vaniljextrakt.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna från bägge halvor. Lägg dem i skålen. Blanda på hastighet 1 i 30 sekunder.
Placera glasstillbehöret i köksmaskinen (glasskålen måste frysas över natten innan den används). Vrid hastighetskontrollen till 1.
Häll blandningen i glasskålen och låt maskinen gå i ca 20 minuter tills glassen är mjuk.
Servera direkt eller förvara den i frysen.
Servera smulpajen med en skopa vaniljglass.