Smulbars med tre bär
En söt och fruktig godbit efter måltiden – eller när du vill.
Smulbars med tre bär
En söt och fruktig godbit efter måltiden – eller när du vill.
Redskap
Ingredienser
300 g mjöl
130 g socker
1/2 tsk havssalt
225 + 15 g kallt smör
45 g havregryn
55 g mandlar skurna på längden
45 g farinsocker
65 g färska/frysta hallon
55 g färska/frysta blåbär
50 g färska/frysta jordgubbar
120 ml hallonsylt
15 ml citronsaft
Steg för steg
Förvärm ugnen till 190 °C. Täck en bakform på 33 x 23 cm med bakplåtspapper.
Fäst universalkniven på matberedaren och mät upp mjöl, socker och salt i arbetsskålen. Pulsera 2–3 gånger för att blanda. Tillsätt 225 g smör till mjölblandningen och pulsera 5–6 gånger tills blandningen liknar grov sand. Ta bort 55 g av blandningen och ställ den åt sidan.
Lägg tillbaka 15 g av smörmjölsblandningen i arbetsskålen medan skorpan gräddas. Tillsätt havregryn, mandel och farinsocker och pulsera 2 till 3 gånger. Tillsätt de resterande 2 matskedarna kallt smör och pulsera 2 till 3 gånger tills smulorna är stora som ärtor. Överför till skålen och förvara i kylskåp tills den är klar att användas.
Lägg bär, hallonsylt och citronsaft i arbetsskålen. Pulsera 3 till 4 gånger för att mosa lätt och fördela sedan bärblandningen jämnt över den varma skorpan. Nyp ihop en del av smultoppingen för att göra några större bitar och strö över lagret av bär. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i 20 till 25 minuter tills den bubblar och är gyllenbrun.
Låt svalna helt innan du skär i fyrkanter.