Skogens smulpaj
Njut av den rogivande smaken av en skogens smulpaj med en gyllenbrun, smörig havre- och hasselnötsgarnering över en ljuvlig blandning av päron och björnbär, med en gnutta vanilj och kanel.
Skogens smulpaj
Njut av den rogivande smaken av en skogens smulpaj med en gyllenbrun, smörig havre- och hasselnötsgarnering över en ljuvlig blandning av päron och björnbär, med en gnutta vanilj och kanel.
Redskap
Ingredienser
250 g havregryn
250 g vetemjöl
140 g ljust farinsocker
225 g smör, smält
1/2 tsk salt
1/4 tsk kanel
50 g hasselnötter
350 g björnbär
1/4 tsk vaniljextrakt
50 g strösocker
1 msk majsstärkelse
Steg för steg
Häll havre, mjöl, socker, smält smör, salt och kanel i skålen till en köksmaskin med flatblandare. Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem också i skålen. Blanda på hastighet 2 tills alla ingredienser är blandade. Tillsätt smöret och blanda på hastighet 2 tills smuldegen börjar klumpa sig.
Skala päronen och skär dem i bitar. Lägg dem i en liten skål tillsammans med björnbären. Tillsätt vaniljextrakt, strösocker och majsstärkelse. Blanda försiktigt ihop allt med en sked tills frukten är jämnt täckt.
Lägg fruktfyllningen i en stekpanna eller ugnsform och strö över smulpajen. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 C tills smulpajen är gyllenbrun på toppen.