Semifreddo med pistasch och lavendel
Semifreddo, som betyder ”halvfryst”, är en klassisk italiensk dessert. Den här krämiga och blommiga varianten med rostade pistaschnötter är lika lättlagad som den är god!
Semifreddo med pistasch och lavendel
Semifreddo, som betyder ”halvfryst”, är en klassisk italiensk dessert. Den här krämiga och blommiga varianten med rostade pistaschnötter är lika lättlagad som den är god!
Redskap
Ingredienser
90 g rostade pistaschnötter, delade
140 g strösocker
2 tsk lavendelblommor, delade
1/4 tsk fint havssalt
710 ml vispgrädde
225 g mascarponeost
Steg för steg
Klä en brödform med plastfolie. Låt plasten hänga ut över kanten med 8 cm.
Tillsätt pistaschnötter i hackarskålen. Sätt i stavmixern med sladd i behållaren och använd pulsfunktionen tills pistaschnötterna är grovmalda. Fördela 3 msk hackade pistaschnötter och 1 tsk lavendelblommor längs botten av den förberedda formen. Häll resten av pistaschnötterna i en liten skål och ställ åt sidan.
Tillsätt socker, 1 tsk lavendelblommor och salt i behållaren. Använd blenderns pulsfunktion tills blommorna är finmalda.
Tillsätt lavendelsocker, vispgrädde och mascarponeost i en stor skål. Ta bort stavmixerns arm från basen och sätt fast kastrullskyddet. Sätt sedan tillbaka armen på basen och sänk ned den i blandningen. Mixa tills mjuka toppar bildas. Använd en slickepott för att vända in resterande pistaschnötter.
Häll långsamt semifreddon i formen och knacka försiktigt för att få bort eventuella luftfickor och jämna till blandningen. Täck med plastfolie och lägg i frysen i 6–8 timmar tills den frusit eller över natten.
När det är dags för servering tar du ut formen ur frysen och vänder över semifreddon på en skärbräda. Ta bort plasten och låt stå i 5 minuter så att den mjuknar. Skär med en lång kniv som doppats i varmt vatten.
Tips: Denna semifreddo är ljuvligt god som den är, men kan också serveras med en klick persikokompott.