Ryska munkar
Ryska munkar
Redskap
Ingredienser
250 ml vatten, ljummet
100 ml mjölk, ljummen
50 g strösocker
25 g jäst
30 ml neutral olja
1 ägg
500 g mjöl
1 tsk salt
250 g vaniljsås
25 g florsocker
Steg för steg
Tillsätt vatten, mjölk, socker, jäst, neutral olja, ägg, mjöl och salt i skålen på köksmaskinen med degkrok. Blanda på hastighet 1 i fem minuter tills du får en smidig och klibbig deg. Låt den vila på en varm plats i en timme.
Tryck ner degen, lägg ut den på en mjölad yta och skär ut degbitar med en diameter på ca 12 cm. Låt vila i tio minuter.
Lägg en klick vaniljsås på varje degbit. Gör en boll genom att föra ihop degens sidor och klämma ihop dem.
Sänk ned munkarna med en hålslev i en gryta med frityrolja uppvärmd till 180°C. Fritera i fyra minuter och vänd munkarna då och då. Ta upp dem när alla sidor är gyllenbruna.
Servera med siktat florsocker.