Rosmarin- och vitlöksbröd
Ät det här knapriga, smakrika brödet med pålägg eller doppa det i olivolja.
Rosmarin- och vitlöksbröd
Ät det här knapriga, smakrika brödet med pålägg eller doppa det i olivolja.
Redskap
Ingredienser
1 hel vitlök
1 tsk olivolja
235 ml ljummet vatten
30 g smör
300 g vetemjöl
8 g torrjäst
2 msk socker
1 tsk salt
4 kvistar färsk rosmarin
Steg för steg
Skär av toppen på den hela vitlöken. Lägg den på aluminiumfolie och ringla över olivolja. Grädda i 205°C i en förvärmd ugn i 30 minuter. Låt vitlöken svalna i 10 minuter och ta sedan bort den rostade vitlöken ur klyftorna.
Lägg smöret i vattnet och låt det smälta. Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll ut vattnet och torka skålen med en handduk. Tillsätt vetemjöl, socker, jäst och salt i brödskålen med degkrok monterad. Mixa på hastighet 1. Häll långsamt i det varma vattnet med smör och knåda i 2 minuter. Hacka rosmarinkvistarna och lägg i en skål. Tillsätt den rostade vitlöken och knåda i ytterligare 5 minuter. Ta ut degen och strö över mjöl, lägg tillbaka den i skålen och täck med locket. Låt degen jäsa i 60 minuter.
Ta av locket från skålen, ta försiktigt ut degen och lägg den på en lätt mjölad yta. Rulla en boll genom att ta upp ena änden av degen, sträcka ut den och sedan vika den mot mitten av degen. Fortsätt tills du har en rund brödlimpa. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle. Tips! du kan låta det formade brödet vila i 10 minuter och forma det igen enligt beskrivningen ovan. Då får du en vackert hög form.
Klä locket till brödskålen med bakplåtspapper. Lägg degen på locket och täck den med brödskålen. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. Sätt in brödskålen i ugnen. Ta bort locket från brödskålen och skåra brödet. Stäng och sätt in den i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta sedan försiktigt ut brödskålen med grytlappar och grädda brödet i ytterligare 10 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun. Lägg brödet på ett galler för att svalna lite innan du skär det i skivor.