Rosenformade gyozadumplingar
Dumplingar till middag? Gör en bukett av rosenformade gyoza. Receptet är inspirerat av Blossom, vår nya köksmaskin i Design-serien.
Rosenformade gyozadumplingar
Dumplingar till middag? Gör en bukett av rosenformade gyoza. Receptet är inspirerat av Blossom, vår nya köksmaskin i Design-serien.
Redskap
Ingredienser
350 g vetemjöl, plus mer om det behövs
180 ml varmt vatten
140 g kål, hackad, saltad och avrunnen
7 g koshersalt
400 g fläskbog utan ben, tärnad
1 msk hackad ingefära
1 msk hackad vitlök
2 msk hackad gräslök eller den gröna delen på salladslök
2 tsk sojasås
1/4 tsk rostad sesamolja
- majsstärkelse att pudra med
- neutral olja (t.ex. matolja eller rapsolja) för stekning
10 ml sojasås (dippsås)
5 ml risvinäger (dippsås)
2 tsk farinsocker (dippsås)
2 tsk valfritt: kinesisk chiliolja (dippsås)
Steg för steg
Finhacka kålen eller använd en matberedare för att få konfettistora bitar. Överbearbeta den inte; det behövs bara ett par pulseringar. Flytta över till en sil ovanpå en stor skål. Strö ¼ tesked salt på den hackade kålen och blanda lätt. Låt stå i 20 minuter. Tryck kålen försiktigt för att pressa ut så mycket vatten som möjligt.
Mal fläskbogen med KitchenAid-köksmaskinen med monterad köttkvarn. Det medelstora bladet passar bäst.
Blanda avrunnen kål, fläskfärs, ingefära, vitlök, gräslök, sojasås, sesamolja och resterande 1 tesked (6 g) salt i en stor skål och blanda ordentligt tills allt är jämnt fördelat.
Lägg fyllningen i kylskåpet för att marinera tills du behöver den.
Förbered alla redskap. Du behöver en bakplåt lätt pudrad med majsmjöl, en fuktig kökshandduk för att täcka degen, en lätt mjölad arbetsyta för att skära deg, ett runt mått på 10 cm och en plastpåse för överblivna bitar.
Lägg mjöl i skålen på köksmaskinen. Tillsätt kokande vatten till mjölet. Placera skålen i köksmaskinen med monterad degkrok.
Börja med hastighet 1 för att blanda i torrt mjöl. Vrid till hastighet 3 och knåda i 5 till 8 minuter. Stoppa köksmaskinen och skrapa ner eventuellt torrt mjöl från skålens kanter med en slickepott. Degen ska vara lite klibbig och inte se helt slät ut än. Se till att degen är tillräckligt sval för att hanteras, ta sedan ur den.
Knåda för hand till en slät rundel. Nyp av eventuella skarvar. Linda in i plastfolie och ställ in i kylskåpet. Låt stå i minst 30 minuter eller upp till 1 timme.
Fäst pastavalsen på köksmaskinen.
Dela degen i fyra delar och förvara den i plastfolie tills den ska användas. Pressa ihop en del av degen så att den precis får plats i den tjockaste inställningen på pastavalsen, 1. Arbeta degen genom de tunnare inställningarna tills du når 8.
Lägg degbladet på en yta lätt pudrad med majsstärkelse. Använd ett runt mått på 10 cm och skär ut rundlar så tätt ihop som möjligt. Täck rundlarna med den fuktiga kökshandduken eller plastfolie, samla ihop överbliven deg i en plastpåse.
Upprepa med resten av degen. Knåda resterna och låt vila i 5 minuter innan du kavlar ut och skär igen. Du kan börja göra rosor medan du väntar.
Fyll en liten skål med vatten. Till varje dumpling, lägg fyra rundlar i en rak linje på en yta pudrad med majsstärkelse och se till att de överlappar varandra i sidorna med 1 cm. Fukta sidorna där de överlappar varandra och tryck till ordentligt. Häll 1 tesked fyllning i mitten av varje rundel. Fukta överdelen av rundlarna med fingrarna ända ut i kanterna. Vik upp nederkanten på rundlarna över fyllningen och upp till den övre kanten. Se till att alla kanter sluter tätt där degen överlappar. Börja i den ena änden, rulla dumplingarna ända upp mot andra kanten, se till att fukta den sista delen med vatten för att sluta tätt.
När dumplingarna är klara lägger du dem i en bakform pudrad med majsstärkelse med rosenbladen uppåt. Om dumplingarna klibbar ihop med varandra eller formen kan du pudra varje dumplinglager med potatismjöl eller majsstärkelse. Den här degen fastnar vid allt som är det minsta fuktigt.
Blanda dippsåsingredienserna och vispa, smaka av och justera efter behov. Ställ åt sidan.
För att steka dumplingar i en stekpanna behöver du en nonstickpanna med lock på 25 cm eller en väl instekt panna i kolstål. Värm 1 ½ matsked rapsolja i stekpannan på medelvärme och cirkla runt med pannan. Tillsätt 5 eller 6 rosendumplingar åt gången, den platta sidan nedåt, rosenbladen uppåt, och tillaga tills de brynts på undersidan, 2 till 3 minuter. Tillsätt så mycket varmt vatten att det når upp till en fjärdedel av dumplingarna, täck stekpannan med ett lock och låt vattnet koka bort så pannan blir helt torr och dumplingknytena har mjuknat helt, 20 minuter. Kika inte. Tillsätt mer vatten om det kokar bort innan 20 minuter har gått. Ta bort locket, höj värmen något och låt överflödigt vatten koka bort. Dumplingarna kan sedan få bli krispiga i bottnen i någon minut till, beroende på hur krispiga du vill ha dem.
Servera genast med dippsås och extra chiliolja. Torka ren pannan och upprepa för att laga till övriga dumplingar.