Röd sammetskaka
Vacker röd sammetskaka med enkel färskostglasyr.
Röd sammetskaka
Vacker röd sammetskaka med enkel färskostglasyr.
Redskap
Ingredienser
180 g vetemjöl
25 g kakaopulver
1/4 tsk salt
36 ml mjölk
3 tsk röd karamellfärg (gele)
185+75 g + till glasyr smör
200 g ljust farinsocker
3 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk bikarbonat
120 g färskost
450 g florsocker
Steg för steg
Lägg smöret och sockret i köksmaskinens skål. Vrid hastighetsreglaget till nivå 6 och vispa tills blandningen är fluffig och lätt.
Tillsätt äggen och fortsätt blanda på hastighet 6.
Tillsätt livsmedelsfärgen till kärnmjölken och blanda den. Lägg till bitarna i skålen.
Blanda mjöl, natriumbikarbonat, salt och kakaopulver i en annan skål.
Tillsätt hälften av de torra ingredienserna samt äppelcidervinäger till skålen med blöta ingredienser och mixa på hastighet 2 i 30 sekunder. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och fortsätt mixa i ytterligare en minut på hastighet 2.
Häll kaksmeten i en bakform på 24 cm och grädda i 35 minuter på 170°C.
När du ska göra glasyren lägger du smör och färskost i skålen till köksmaskinen. Montera flatblandaren och mixa i 1 minut på hastighet 8. Fäst vågdelen, byt hastighet till 4 och sikta florsockret i skålen.
Skär kakan på längden och längs mitten.
Lägg ett kaklager på kakstället eller serveringsplattan. Täck det jämnt med glasyr. Garnera med ett andra lager kaka och sprid den återstående glasyren ovanpå.