Redskap
Ingredienser
200 g vetemjöl
100 g osaltat smör, i kuber
1/2 + 1/2 tsk salt
40 g varmt vatten
160 g bacontärningar
1 stor lök
1 msk olivolja
130 g gruyèreost, riven
250 g grädde
2 ägg
1/4 tsk peppar
Steg för steg
Fäst matberedardelen med tärningsskivan på köksmaskinen.
Häll olivolja i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt bacontärningar och stek lätt. Ställ åt sidan.
Häll mjöl, salt och smör i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Blanda på hastighet 2 i 2 minuter.
När blandningen är grynig byter du ut flatblandaren mot degkroken. Tillsätt gradvis vattnet under knådning på hastighet 2.
När degen går ihop ska du forma den till en boll med händerna, linda in den i plastfolie och låta den ligga i kylskåpet i 30 minuter.
Kavla ut degen på en mjölad yta. Lägg degen i en bakform med låga kanter. Skär bort deg som hänger över kanterna. Förgrädda i 10 minuter i en ugn som är förvärmd till 210 °C.
Ta bort bönor och bakpapper och låt svalna i 10 minuter.
Blanda grädde, ägg, salt och peppar i en köksmaskin med trådvisp på hastighet 4 tills det är välblandat. Tillsätt 2/3 av gruyèreosten och blanda på hastighet 1.
Häll äggstanningen i pajskalet. Tillsätt lök och bacon och fyll på med resten av gruyèreosten.
Grädda i förvärmd ugn på 180 °C i 25–30 minuter tills den är gyllenbrun och precis har stelnat.