Redskap
Ingredienser
360 ml ljummet vatten
7 g torrjäst
1 tsk salt
1 msk farinsocker
1 msk osaltat smör
500 g vetemjöl
en nypa grovt havssalt
120 g baking soda
2 l vatten
Steg för steg
Häll vatten, jäst, salt, farinsocker och smält smör i skålen till köksmaskinen.
Fäst degkroken i köksmaskinen och tillsätt 1/3 av mjölet. Börja blanda på hastighet 2.
Tillsätt gradvis resten av mjölet.
Degen är klar när du kan peta på degen och den fjädrar tillbaka.
Lägg degen på en mjölad yta, knåda för hand i tre minuter och forma den till en boll.
Täck med en handduk och låt vila i ungefär 10 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 °C och låt vattnet nästan koka upp.
Skär degen i bitar på 50 g. Rulla ut degen till en rulle. Ta ändarna och dra ihop dem så att degen formar en cirkel. Korsa ändarna och för dem mot dig, sedan trycker du ner dem så att det blir en kringla.
Tillsätt bikarbonat till vattnet. Sänk ner pretzeln i vattnet i cirka 20 sekunder, ta bort den med en hålslev och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper.
Strö grovt havssalt över pretzlarna och grädda i 12–15 minuter tills de är gyllenbruna.