Potatisplättar hemgjorda
De här knapriga plättarna är goda att servera med gräddfil och färska örter.
Potatisplättar hemgjorda
De här knapriga plättarna är goda att servera med gräddfil och färska örter.
Redskap
Ingredienser
4 stora potatisar
1 lök
1 ägg
200 ml vegetabilisk olja till stekning
150 g gräddfil
Steg för steg
Tvätta och skala grönsakerna. Montera den vändbara medelgrova skivan för skivning/rivning (rivningssidan) på matberedaren på 2,1 l. Ställ på hastighet 1 och riv potatisen och löken.
Lägg de rivna grönsakerna i en sil som placeras över en skål och tyng ner med en liten tallrik. Ställ en burk eller något tungt på tallriken så att vätskan pressas ur. Ställ i kylskåpet i 1–2 timmar. När grönsakerna har runnit av häller du bort vätskan. Stärkelse samlas i botten av skålen. Tillsätt de rivna grönsakerna till stärkelsen och blanda i ett ägg.
Värm vegetabilisk olja i stekpannan. Plättarna ska stekas i olja, så du behöver 0,5–1 cm olja i stekpannan. Använd en slev eller en stor sked till att trycka ut plättarna i stekpannan. Stek tills de är gyllenbruna på båda sidorna, vänd efter halva tiden. Ta bort dem från stekpannan och lägg på hushållspapper så att överflödsfettet rinner av. Servera varma, toppade med gräddfil och kryddade med salt och färska örter.