Potatisgratäng gratin dauphinois
Den här gratängen är en fransk klassiker och är både vacker och god.
Potatisgratäng gratin dauphinois
Den här gratängen är en fransk klassiker och är både vacker och god.
Redskap
Ingredienser
30 g smör
1,5 msk mjöl
375 ml mjölk
225 ml grädde
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1 tsk peppar
6 kvistar färsk timjan
1 tsk muskot
1,5 kg potatis
105 g gruyère-ost
Steg för steg
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet och rör om med en visp i två minuter.
Vispa i lite i taget av mjölken och grädden. Koka upp. Skala och finhacka vitlök. Lägg i vitlök, salt, peppar, timjan och muskot i pannan och småkoka på låg värme i fem minuter.
Skala potatisen. Sätt i den vändbara skär-/rivskivan med skärsidan uppåt i foodprocessorn. Tryck igenom potatisen på hastighet 1.
Vänd på skivan så att strimlingsskivan kommer uppåt och strimla osten på hastighet 2.
Pensla en ugnsfast form med smör. Häll i ett lager med sås. Lägg i 1/3 av potatisen. Toppa med sås och strö över 1/3 av osten. Fyll på med två lager till. Strö inte över ost över det sista lagret utan lägg det åt sidan.
Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i en timme. Ta bort aluminiumfolien. Strö över osten och grädda i ugnen i 15 minuter i 200 °C tills ytan är gyllene.