Pizza bianca
Den bästa vita pizza du någonsin gjort.
Pizza bianca
Den bästa vita pizza du någonsin gjort.
Redskap
Ingredienser
450 g mjöl typ 00
50 g semola mjöl (semolina)
3 msk olivolja
6 g torrjäst
1 tsk socker
3/4 tsk salt
300 ml ljummet vatten
240 g ricotta
200 g riven mozzarella
50 g riven parmesanost
75 g parmaskinka
25 g ruccolasallad
Steg för steg
Lägg jästen i köksmaskinens skål. Häll över det ljumma vattnet. Blanda med en gaffel tills jästen har lösts upp och skummar.
Tillsätt mjöl, semola, socker, salt och olivolja i skålen.
Fäst degkroken på köksmaskinen.
Blanda på hastighet 1 tills du har en kladdig deg.
Knåda degen på hastighet 2 i ytterligare 8 minuter. Degen ska vara slät och blank.
Flytta över degen till mjölat arbetsbord. Dela degen i två lika stora bitar.
Forma varje del till en boll genom att försiktigt trycka upp mitten och nypa av botten.
Lägg den på mjölat arbetsbord och klappa in lite olivolja.
Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen och drapera den försiktigt över knogarna på båda händerna. Rotera degen så att tyngdkraften drar ut den till en cirkel. Dra ut degen ytterligare på arbetsbordet och gör sedan små fördjupningar vid kanten med fingertopparna, så att det blir en kant på 1 cm.
I en liten skål till en köksmaskin lägger du ricotta, parmesan och hälften av den rivna mozzarellan.
Fäst flatblandaren. Blanda på hastighet 1 i 30 sekunder.
Fördela ostblandningen på pizzan fram till kanten.
Lägg på parmaskinka. Avsluta med den återstående rivna mozzarellan.
Pensla kanterna på pizzan med lite olivolja. Grädda i 200 °C i 15–20 minuter.
Toppa med rucola och servera genast.