Paj med päron, ingefära och valnötter
Den här utsökta pajen med päron, ingefära och valnötter fångar höstens smaker perfekt. Den är fri från gluten och spannmål, och är både lätt att baka och oemotståndligt god. Ingefäran tillför en intressant värme som förhöjer pajens smaker och gör den lika spännande som smakrik.
Paj med päron, ingefära och valnötter
Den här utsökta pajen med päron, ingefära och valnötter fångar höstens smaker perfekt. Den är fri från gluten och spannmål, och är både lätt att baka och oemotståndligt god. Ingefäran tillför en intressant värme som förhöjer pajens smaker och gör den lika spännande som smakrik.
Redskap
Ingredienser
130 g valnötter, finhackade
250 g mandelmjöl på blancherade mandlar
120 g smör, rumsvarmt
150 g strösocker
2 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kanel
1/4 tsk salt
1 ägg, rumstempererade
1 tsk mandelextrakt
220 g Anjoupäron, urkärnade, tunt skivade
15 g honung att ringla över
valnötshalvor till garnering
Steg för steg
Värm ugnen till 180 °C. Smörj en pajform med löstagbar botten med smör.
Blanda finhackade valnötter och 110 g mandelmjöl på hastighet 1 i köksmaskinens skål med degblandare och flatblandare. Tillsätt 60 g smör och 50 g socker, och blanda på hastighet 2 tills du får en smulig deg. Stäng av köksmaskinen och skrapa av skålens sidor och botten. Tillsätt kanel, 1 tsk ingefära och salt. Blanda sedan på hastighet 2.
Töm skålens innehåll i den förberedda pajformen och tryck ned blandningen ordentligt så att ett jämt lager täcker botten och cirka 1,5–2 cm upp på sidorna. Grädda i 180 °C i 15–20 minuter tills den har stelnat och fått lite färg. Låt svalna i 10 minuter före fyllning.
Gör mandelkrämsfyllningen medan pajskalet gräddas. Växla till flatblandare om den inte redan används. Vispa 60 g smör och 100 g socker på medelhög hastighet i två minuter tills konsistensen är lätt och luftig. Stäng av köksmaskinen och skrapa av sidorna. Kör på hastighet 2 och tillsätt 140 g mandelmjöl och ägg. Blanda 1 minut och tillsätt sedan mandelextrakt och 1 tsk torkad ingefära. Stanna köksmaskinen när degen har blandats ordentligt.
Sprid försiktigt ut mandelkrämen över pajskalet och lägg tunt skivade päron över. Toppa med några valnötshalvor. Ringla över honung. Grädda i 30–35 minuter eller tills päronen är mjuka och fyllningen har stelnat.