Päronclafoutis
En traditionell clafoutis görs med färska körsbär, men här gör vi en variant med fasta men mogna päron som skärs i tunna klyftor och blandas med en matsked päronbrandy (valfritt).
Päronclafoutis
En traditionell clafoutis görs med färska körsbär, men här gör vi en variant med fasta men mogna päron som skärs i tunna klyftor och blandas med en matsked päronbrandy (valfritt).
Redskap
Ingredienser
att smörja formen med rumsvarmt smör
2 päron (Anjou eller Comice)
päronbrandy (valfritt)
30 g florsocker
30 g vetemjöl
1/2 tsk fint havssalt
3 stora ägg
180 ml vispgrädde
1/2 tsk äkta vaniljextrakt
att strö över strösocker
Steg för steg
Placera ett galler i mitten av ugnen och värm ugnen till 160 °C. Smörj en pajform som är 22 cm i diameter med rumsvarmt smör. Ställ åt sidan.
Skala päronen. Halvera päronen på längden och ta bort kärnorna med en melonskopa eller en liten sked. Skär varje halva på längden i tunna klyftor. Blanda päronen med päronbrandy i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Vispa ihop florsocker, mjöl och salt i en liten skål.
Lägg ägg, grädde och vanilj i blendern. Mixa på hastighet 3 tills blandningen är helt emulgerad. Tillsätt mjölblandningen och blanda i cirka 15 sekunder tills de torra ingredienserna precis har blandats in.
Lägg päronen i ett jämnt lager på botten av pajformen. Häll över vaniljkrämen. Grädda i cirka 40 minuter tills pajen puffar upp och blir gyllenbrun. Vaniljkrämen ska inte dallra om du försiktigt skakar formen.
Flytta kakan till ett galler. Strö över lite strösocker. Låt svalna i minst 5 minuter före servering. Skär upp pajen i bitar och servera med vaniljglass.