Skip the navigation

Ostkex

KitchenAid Chef

Njut av de här hembakade ostkexen som bakas med en blandning av olika ostar och blir ett lätt, luftigt och oemotståndligt krispigt snack.

cheese-crackers

Ostkex

KitchenAid Chef

Njut av de här hembakade ostkexen som bakas med en blandning av olika ostar och blir ett lätt, luftigt och oemotståndligt krispigt snack.

Redskap

StandMixer
Förberedelser
10min
Vila
1h
Tillagning
20min
Totalt
1h30
Portioner
6
Svårighet
Enkelt

Ingredienser

130 g vetemjöl

75 g smör

75 g riven cheddarost

75 g riven ost av schweizisk typ

1/2 tsk salt

1/4 tsk peppar

25 ml vatten

1/4 tsk flingsalt

Steg för steg

  1. Lägg mjöl, smör, ostar, salt och peppar i köksmaskinens skål och sätt fast flatblandaren eller degblandaren. Blanda på hastighet 2 tills smöret har fördelats till ärtstorlek och en klibbig deg bildas.

  2. Tillsätt vattnet och blanda tills degen går ihop. Tillsätt lite mjöl om den känns för klibbig. Om den blir för torr kan du tillsätta lite vatten, en tesked i taget. Täck degen med plastfolie och kyl den i minst en timme.

  3. Kavla ut degen på en mjölad yta till ungefär 0,5 cm tjocklek. Ta ut kex med en raviolistans eller ett kakmått. Lägg över dem på en bakplåt och strö lite flingsalt på. Grädda i 20 minuter i en förvärmd ugn på 175 °C tills kexen är gyllenbruna på toppen.