Olivbröd
Njut av de fylliga olivsmakerna i det här hantverksbrödet, ett utsökt tillskott till alla rätter.
Olivbröd
Njut av de fylliga olivsmakerna i det här hantverksbrödet, ett utsökt tillskott till alla rätter.
Redskap
Ingredienser
450 g vetemjöl
11 g snabbjäst
8 g salt
2 msk torkad oregano
120 g gröna oliver
300 ml varmt vatten
Steg för steg
Fäst brödskålen på din KitchenAid-köksmaskin med degkrok. Blanda mjöl, torrjäst, salt och torkad oregano. Börja blanda på hastighet 1. Tillsätt det varma vattnet gradvis medan köksmaskinen fortfarande är igång. Fortsätt att knåda på hastighet 2 i 5 minuter, tills degen blir mjuk och smidig. Om degen verkar för klibbig kan du tillsätta lite mer mjöl, en matsked åt gången.
Tillsätt de hackade oliverna till degen och knåda i ytterligare 2–3 minuter tills oliverna är jämnt fördelade över hela degen.
Ta bort degen från degkroken och mjöla degens ovansida med lite mjöl. Använd en hand för att vända och täcka degen i mjöl och täck sedan skålen med locket. Låt brödet jäsa i 60 minuter.
Ta av locket på skålen och ta ut degen ur skålen och lägg den på en generöst mjölad yta. Knåda försiktigt degen nedåt för att släppa ut eventuell luft. Forma degen genom att dra och vika kanterna mot mitten. Vänd på degen, den invikta sidan nedåt. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle. Lägg bullen på brödskålens klädda lock, täck och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Flytta över degen till en mjölad yta och tryck försiktigt på den för att frigöra luft. Forma degen till en bulle genom att dra och vika kanterna mot mitten. Vänd på degen och placera båda händerna på vardera sidan av den runda degen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda degen på ytan. Lägg brödet på locket till brödskålen, pudra med lite mjöl och gör skåror. Stäng med brödskålen och ställ i en förvärmd ugn på 230 °C. Grädda i 35 minuter, ta sedan bort brödskålen och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills skorpan får en djup gyllenbrun färg. Lägg brödet på ett galler för att svalna lite innan du skär det i skivor.