Ört och blomsmör
Vispa smör med Blossom, vår nya köksmaskin i Design-serien.
Ört och blomsmör
Vispa smör med Blossom, vår nya köksmaskin i Design-serien.
Redskap
Ingredienser
560 ml vispgrädde 38 % fett
1 kvist timjan
1 kvist dill
1 kvist blad av bladpersilja, grovrivna
3 g flingat havssalt
1,5 g rostade och grovmalda korianderfrön
en nypa grovmalen rödpeppar
20 g kombination av ätbara blomblad, såsom anisisop, ringblomma, pensé, krasse eller gurkört. vattenkrasse och bladskott fungerar också bra
Steg för steg
Häll grädde i skålen på köksmaskinen med monterad visp. Börja vispa grädden på hastighet 1, öka gradvis till hastighet 10 allt eftersom den tjocknar.
Efter några minuter har det blivit vispgrädde. Fortsätt vispa. Efter flera minuter kommer det fasta fettet separera sig från det flytande och du kan se hur klumpar av smör börjar bildas. I botten av skålen finns flytande kärnmjölk kvar. Använd stänkskydd eller lägg en liten handduk över köksmaskinen om vätskan börjar stänka.
Sila bort det fasta fettet från kärnmjölken med en finmaskig sil eller ostduk över en skål för att fånga upp kärnmjölken. Lägg tillbaka det fasta fettet i köksmaskinsskålen utan kärnmjölken och vispa på hastighet 10 igen. Du kan kanske pressa ut lite mer kärnmjölk.
Skrapa ut smör ur vispen och lägg i silen. Häll kallt vatten över smöret för att skölja bort eventuella kärnmjölksrester. Häll bort vattnet och skölj smöret två gånger till. Du har nu bredbart, osaltat smör att garnera.
Riv ört- och blombladen i mindre bitar. Ta bort eventuella stjälkar och foderblad. Du vill inte ha stora bitar blommor i smöret.
Bred ut smöret på ett fat och strö över blommor, örter och smaksättning. Du kan nu använda det på bröd eller kex.