Mandelkaka med choklad
Denna kladdiga chokladkaka med inslag av kaffe är den perfekta efterrätten. Använd en glutenfri mörk choklad för att göra receptet helt fritt från gluten.
Mandelkaka med choklad
Denna kladdiga chokladkaka med inslag av kaffe är den perfekta efterrätten. Använd en glutenfri mörk choklad för att göra receptet helt fritt från gluten.
Redskap
Ingredienser
180 g mörk choklad (gärna glutenfri)
180 g smör
180 g mandelmjöl
180 g strösocker
1/2 tsk vaniljextrakt
30 ml (enkel) espresso, nybryggd
10 g kakaopulver
3 ägg, separerade
Steg för steg
Smält chokladen och smöret i vattenbad (en liten skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten). Rör ihop.
Lyft bort skålen från kastrullen och tillsätt mandelmjöl, hälften av sockret, vaniljextrakt, espresso, kakaopulver och äggulor. Blanda och låt svalna en stund.
Lägg äggvitorna i skålen till köksmaskinen med vispen och vispa på hastighet 10 till skummig konsistens. Tillsätt därefter resten av sockret. Vispa tills glansiga styva toppar bildas.
Sätt fast skålen med chokladblandningen på köksmaskinen med flatblandare. Tillsätt en stor skopa av äggvitorna till chokladblandningen och blanda på hastighet 2 tills chokladblandningen får en lösare konsistens.
Sänk till omrörningshastighet och tillsätt resten av äggvitorna en skopa i taget.
Häll kaksmeten i springform med bakplåtspapper och grädda i 30 minuter i förvärmd ugn på 170 °C. Låt kakan svalna i ugnen med dörren något öppen.