Skip the navigation

Köttfärspaj

KitchenAid Chef

Den här pajen är en smakbomb av umami och värmer gott när det är kallt ute.

mincedmeatpie_thumbnail.jpg

Köttfärspaj

KitchenAid Chef

Den här pajen är en smakbomb av umami och värmer gott när det är kallt ute.

Redskap

StandMixer
MeatGrinder
Förberedelser
30min
Tillagning
40min
Totalt
1h10
Portioner
6
Svårighet
Enkelt

Ingredienser

175 g bacon, skuren i mellanstora bitar

250 g fläskkarré, skuren i medelstora bitar

175 g magert nötkött, skuret i medelstora bitar

5 msk olivolja

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 lök, hackad

3 vitlöksklyftor, skivade

400 g blandade svampar

120 g purjolök, skivad

2 springformar timjan

2 msk vetemjöl

150 ml köttbuljong

1 msk sojasås

750 g vanlig smördeg, uppdelad i tre lika stora bitar

1 ägg

Steg för steg

  1. Som en förberedelse för köttfärsen kan du lägga köttet i frysen i 30 minuter innan du mal det.

  2. Mata in köttet genom köttkvarnen med fin malningsskiva på hastighet 4.

  3. Värm 2 matskedar olivolja i en stekpanna och stek köttet på medelvärme. Salta, peppra och krydda med muskotnöt. Ställ åt sidan.

  4. Värm upp den återstående olivoljan i samma stekpanna och tillsätt löken. Koka i 2 minuter och tillsätt sedan svampen. Bryn svampen på ena sidan innan du rör om. Tillsätt den finhackade vitlöken, timjan och hackad purjolök. Stek i ytterligare fyra minuter.

  5. Lägg tillbaka det kokta köttet i pannan och strö över mjölet. Låt mjölet suga upp lite av vätskan och tillsätt sedan köttbuljong och sojasås. Låt tjockna på låg värme i 10 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.

  6. Rulla ut tre delar smördeg. Drapera ett stycke i pajskålen, skär överskottet runt kanterna och tryck sedan i köttfyllningen. Drapera den andra delen av smördegen över fyllningen och vik in kanterna under smördegen. Använd en kakform för att skära ut dekorativa former av den tredje delen av smördegen och lägg på pajen. Pensla med ett uppvispat ägg och gör ett kors med en kniv så att ångan kan komma ut vid tillagningen. Grädda i 40 minuter i en ugn som är förvärmd till 195 °C.