Köttfärspaj
Den här pajen är en smakbomb av umami och värmer gott när det är kallt ute.
Ingredienser
175 g bacon, skuren i mellanstora bitar
250 g fläskkarré, skuren i medelstora bitar
175 g magert nötkött, skuret i medelstora bitar
5 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, skivade
400 g blandade svampar
120 g purjolök, skivad
2 springformar timjan
2 msk vetemjöl
150 ml köttbuljong
1 msk sojasås
750 g vanlig smördeg, uppdelad i tre lika stora bitar
1 ägg
Steg för steg
Som en förberedelse för köttfärsen kan du lägga köttet i frysen i 30 minuter innan du mal det.
Mata in köttet genom köttkvarnen med fin malningsskiva på hastighet 4.
Värm 2 matskedar olivolja i en stekpanna och stek köttet på medelvärme. Salta, peppra och krydda med muskotnöt. Ställ åt sidan.
Värm upp den återstående olivoljan i samma stekpanna och tillsätt löken. Koka i 2 minuter och tillsätt sedan svampen. Bryn svampen på ena sidan innan du rör om. Tillsätt den finhackade vitlöken, timjan och hackad purjolök. Stek i ytterligare fyra minuter.
Lägg tillbaka det kokta köttet i pannan och strö över mjölet. Låt mjölet suga upp lite av vätskan och tillsätt sedan köttbuljong och sojasås. Låt tjockna på låg värme i 10 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Rulla ut tre delar smördeg. Drapera ett stycke i pajskålen, skär överskottet runt kanterna och tryck sedan i köttfyllningen. Drapera den andra delen av smördegen över fyllningen och vik in kanterna under smördegen. Använd en kakform för att skära ut dekorativa former av den tredje delen av smördegen och lägg på pajen. Pensla med ett uppvispat ägg och gör ett kors med en kniv så att ångan kan komma ut vid tillagningen. Grädda i 40 minuter i en ugn som är förvärmd till 195 °C.