Klassisk pesto
Klassisk pesto
Redskap
Ingredienser
35 g pinjenötter
125 ml extra-virgin olivolja, plus mer om det behövs
50 g färska basilikablad
35 g riven parmesanost
1 msk färskpressad citronsaft
efter smak havssalt
efter smak nymalen svartpeppar
Steg för steg
Rosta pinjenötter genom att sprida ut i ett lager i en stekpanna. Rosta på medelvärme i 1 till 2 minuter, rör om ofta, tills de är lätt rostade.
Kombinera olja, basilika, ost, nötter och 1 msk citronsaft (om så önskas) i blenderkannan till KitchenAid ARTISAN Power Plus-blendern. Sätt fast locket och vrid ratten till hastighet 3 eller 4. Mixa och använd Flex Edge-packaren för att pressa ned ingredienser efter behov tills de är väl blandade, i cirka 1 minut. Du kan behöva stoppa blendern några gånger för att skrapa sidorna och botten av kannan med packaren för att se till att ingredienserna blandas väl.
Om peston är för tjock kan du hälla i en skvätt olja eller två. Krydda efter smak med salt, peppar och mer citronsaft om det behövs. Servera omedelbart, eller häll i en lufttät behållare och förvara i kylen i upp till 2 dagar eller i frysen i upp till 3 månader (peston mörknar med tiden).
Blanda pesto med nykokt linguine, tortellini eller annan pasta, eller lägg på grillad kyckling eller pannstekt fisk. Den passar också på en grillad ostmacka eller blandad i en majonnäs som ett uppgraderat smörgåspålägg.