Kakor med mexikansk varm choklad
Dessa kakor är inspirerade av mexikansk ”chocolate caliente”, en varm choklad gjord med varma kryddor och lite hetta från cayennepeppar som avnjöts redan på aztekernas tid.
Kakor med mexikansk varm choklad
Dessa kakor är inspirerade av mexikansk ”chocolate caliente”, en varm choklad gjord med varma kryddor och lite hetta från cayennepeppar som avnjöts redan på aztekernas tid.
Redskap
Ingredienser
300 g vetemjöl
42 g alkaliserat kakaopulver, osötat
2,5 tsk bakpulver
1/2 tsk fint havssalt
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk muskot
1/4 tsk svartpeppar
225 g osaltat smör, rumstempererat
65 g strösocker
65 g mörkbrunt socker
2 stora ägg
1 tsk äkta vaniljextrakt
125 g mjölkchokladbitar
90 g sötat kakaopulver
100 g strösocker
2 tsk malen kanel
Steg för steg
Förvärm ugnen till 190 °C. Lägg bakplåtspapper på tre bakplåtar med hög kant.
Gör kakorna. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver, salt, cayennepeppar, muskot och svartpeppar i en medelstor skål. Sätt fast turbovisparna på elvispen. Sänk ned visparna i skålen och vrid till hastighet 2. Blanda tills alla ingredienser precis har gått ihop. Stäng av elvispen och ställ skålen åt sidan.
Tillsätt smör, strösocker och farinsocker i en stor skål. Sänk ned visparna i skålen. Vrid till hastighet 2 och öka till hastighet 5 efter 20 sekunder. Vispa i 3–4 minuter tills smeten är ljus och fluffig. Sänk hastigheten till 3 och fortsätt vispa medan du tillsätter vaniljextrakt och äggen, ett i taget. Vispa cirka 1 minut tills de har arbetats in helt. Stäng av och skrapa ned smeten från skålens sidor och visparna med en slickepott efter behov.
Sänk ned visparna i skålen. Vrid till hastighet 3 och tillsätt långsamt mjölblandningen i skålen i tre omgångar. Tillsätt därefter mjölkchokladbitarna och vispa tills ingredienserna precis har gått ihop. Stäng av och skrapa av degen från visparna. Avsluta med att blanda för hand med en slickepott och se till att allt har blandats ordentligt.
Tillsätt strösocker och kanel i en grund skål. Blanda.
Forma kakorna. Använd en kakskopa eller sked och skopa motsvarande en rundad matsked med deg. Rulla varje portion till en 2,5 cm stor boll och rulla försiktigt bollen i kanel- och sockerblandningen.
Placera kakorna med 5 cm mellanrum på de förberedda bakplåtarna. Ställ in plåtarna i ugnen och grädda kakorna cirka 10–11 minuter tills kakornas kanter börjar stelna och ovansidan puffar upp sig och spricker. Rotera plåtarna efter halva tiden.
Låt kakorna svalna i 5 minuter på bakplåtarna. Lägg dem sedan på ett bakgaller och låt svalna helt.