Julig polkagriskaka
Den här polkagriskakan är en riktig höjdpunkt vid julmiddagen, som garanterat imponerar på dina gäster!
Julig polkagriskaka
Den här polkagriskakan är en riktig höjdpunkt vid julmiddagen, som garanterat imponerar på dina gäster!
Redskap
Ingredienser
5 ägg, separerade
200 g strösocker
200 g vetemjöl
1 kg florsocker
460 g smör, mjukt
2 msk standardmjölk
1 tsk röd hushållsfärg
2 polkagrisar
3 polkagrisar, krossade
Steg för steg
Sockerkaka: Lägg äggvitorna i skålen till köksmaskinen med trådvispen monterad. Vispa på hastighet 10 tills fasta toppar formas. Tillsätt lite strösocker i taget under blandningen. Tillsätt äggulor och fortsätt vispa tills de är helt inblandade.
Sätt fast sikten/vågen och sikta ner mjölet i skålen på hastighet 4. Ta inte bort trådvispen, då kan mjölet blandas in stegvis i äggblandningen.
Skär en bit pergamentpapper som passar på botten av en springform. Smörj springformen med bakspray.
Fyll formen till 2/3. Jämna ut toppen.
Grädda i 40–45 minuter i förvärmd ugn på 160 °C (när en tandpetare kommer ut ren är kakan färdig). Låt kakan svalna helt.
Smörkräm: Sikta florsocker i en skål på hastighet 4 med sikten/vågen. Ställ åt sidan.
Lägg rumsvarmt smör i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Vispa smöret på hastighet 4.
Vrid hastighetsreglaget till 8 och tillsätt siktat florsocker – lite i taget, så att smöret och florsockret blandas till en kräm innan du tillsätter mer. Tillsätt standardmjölk och blanda in den.
Dela upp smörkrämen i 3 lika stora delar. Lägg en av delarna i skålen till köksmaskinen. Tillsätt röd matfärg och blanda tills färgen är jämn.
Ta 3 spritspåsar och fyll varje spritspåse med en del smörkräm. Lägg en spritspåse med vit smörkräm åt sidan.
Skär av toppen på spritspåsarna och sätt de två spritspåsarna med vit och röd färg i en annan, tom spritspåse. Skär av toppen.
Skär kakan i tre jämna lager. Tryck ut den tvåfärgade smörkrämen på kakan, börja mitt i kakan (om du använder ett tårtfat som kan vridas runt blir det enklare att trycka ut krämen).
Lägg ett andra kaklager på smörkrämen.
Upprepa ovanstående steg och lägg det sista lagret av kakan överst (se till att det översta lagret ligger upp och ner).
Täck kakans ovansida och vägg med den vita smörkräm som finns kvar.
Dekorera med krossad polkagris på toppen. Sätt i två polkagrisar i kakans översta lager.