Hemmagjort smör och smör med tre smaker
Hemmagjort smör och smör med tre smaker
Redskap
Ingredienser
460 ml vispgrädde, rumstemperatur
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 msk lönnsirap
1 klyfta vitlök
4 g persilja
4 g gräslök
15 g soltorkade tomater i olja
1 tsk torkad oregano
Steg för steg
Använd köksmaskinens skål och visptillbehöret och häll i vispgrädde och salt. Fäst stänkskyddet över skålen. Slå på mixern på hastighet 1 och öka stegvis till hastighet 10. Ha en handduk eller plastfolie till hands för stänk.
När du vispar grädden bildas först vanlig vispad grädde. Sedan bryts den gradvis ned till klumpar med gulaktigt fett som separeras från den vita kärnmjölken. Det tar cirka 10–15 minuter.
Knåda degen genom att ställa in maskinen på hastighet 2 och knåda tills en mjuk, klibbig deg bildas, ca 5–7 minuter. Stäng av maskinen och skrapa ned degen från kanterna och degkroken om det behövs. Om degen är för klibbig tillsätter du mjöl från de återstående 30 grammen, en matsked i taget, samtidigt som du fortsätter knådningen på hastighet 2.
När fettet har separerats från kärnmjölken stänger du av köksmaskinen och tar bort stänkskyddet. Sila bort kärnmjölken från smöret (spara kärnmjölken och använd till bakning).
Lägg tillbaka smöret i köksmaskinens skål och skölj det med kallt vatten. Häll av vattnet och skölj smöret igen med kallt vatten tills vattnet är klart. Det här tar bort kärnmjölken så att det hemmagjorda smöret håller sig längre.
Pressa ned smöret i en glasburk. Servera smöret med nybakat bröd eller färsk pasta, eller använd det till receptet på smaksatt smör. Förvara det i kylskåpet i upp till en vecka.
Så här gör du kanel- och lönnsirapssmör: Lägg det hemmagjorda smöret, kanel och lönnsirap i en ren skål. Vispa smöret på hastighet 4 tills ingredienserna är helt integrerade och blandningen är fluffig, cirka 1–2 minuter. Servera omedelbart eller forma till en rulle i smörpapper och kyl.
Använd den sladdlösa KitchenAid Go-hackaren och hacka vitlök, persilja och gräslök mycket fint. Lägg det hemmagjorda smöret och den finhackade ört- och vitlöksblandningen i den rengjorda skålen till köksmaskinen och fäst den i köksmaskinen med vispen. Vispa på hastighet 4 i 1–2 minuter. Servera omedelbart eller forma till en rulle i smörpapper och kyl.
Använd den sladdlösa KitchenAid Go-hackaren och finhacka de soltorkade tomaterna och oreganon. Lägg det hemmagjorda smöret och den finhackade tomatblandningen i skålen till köksmaskinen och fäst den i köksmaskinen med vispen. Vispa på hastighet 4 i 1–2 minuter. Servera omedelbart eller forma till en rulle i smörpapper och kyl.
Gör det hemmagjorda smöret
Kanel- och lönnsirapssmör
Ört- och vitlökssmör
Tomatsmör