Den bästa hemlagade pizzadegen
Den här långjästa pizzadegen kräver tid och tålamod, men resultatet är väl värt ansträngningen.
Den bästa hemlagade pizzadegen
Den här långjästa pizzadegen kräver tid och tålamod, men resultatet är väl värt ansträngningen.
Redskap
Ingredienser
200 g mannagryn
1060 g mjöl
1 msk havssalt
14 g snabbjäst
a pinch rörsocker
650 ml vatten
200 g tomatsås för pizza
300 g riven mozzarella
1 msk olivolja
Steg för steg
Lägg mannagryn och 800 gram av mjölet i skålen till din KitchenAid-köksmaskin med degkroken på. Tillsätt havssalt, snabbjäst och en nypa rörsocker. Spara 130–260 gram mjöl att använda senare.
Blanda de torra ingredienserna på låg hastighet i cirka 15 sekunder, så att allt är jämnt blandat. Häll i vattnet lite i taget medan köksmaskinen fortsätter att köras. Tillsätt det sparade mjölet lite i taget om det behövs, tills degen släpper från skålens sidor. Fortsätt knåda i ungefär 4 minuter tills degen är slät, smidig och mjuk. Flytta över degen till en lätt smord skål. Täck över med plastfolie och låt jäsa på köksbänken i rumstemperatur i 8 timmar eller tills den har fördubblats i storlek.
Efter den första jäsningen trycker du försiktigt ned degen med några hål för att släppa ut överflödig luft. Dela upp degen i lika stora delar och forma varje del till en slät boll. Forma bollarna för hand genom att lätt vika in kanterna på degen under sig själv medan du roterar bollen, tills ytan är spänd och slät. Det här ger degen struktur och gör den smidig. Lägg degbollarna på en mjölad yta, täck med en kökshandduk och låt dem vila i ytterligare tre timmar i rumstemperatur.
När den är redo att bakas ut pudrar du köksbänken lätt med mjöl. Ta en degboll och platta försiktigt ut den till en rundel med händerna. Tryck sedan degen utåt från mitten med fingerspetsarna och arbeta i en cirkelrörelse tills du har fördelat degen jämnt till en tunn, rund form som är ungefär 0,5 cm tjock.
Förvärm ugnen till 250 °C. Pensla kanterna på degen med lite olivolja. Bre ut ett tunt lager tomatsås över degen och lämna tomt runt kanterna. Lägg på ett generöst lager av riven/strimlad mozzarella och toppa sedan med dina favoritingredienser. Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i 7 till 10 minuter, eller tills osten bubblar och smälter och degen är genomgräddad.
När pizzan är ute ur ugnen kan du lägga på fler ingredienser, som färsk basilika, mortadella, rucola eller lite olivolja – eller strö över lite chiliflingor för extra sting.