Skip the navigation

Hallonpaj med hibiskus

KitchenAid Chef

Lyft en enkel hallonefterrätt med den syrliga och blommiga doften av hibiskus.

HibiscusRaspberryGalette_thumbnail (1).jpg

Hallonpaj med hibiskus

KitchenAid Chef

Lyft en enkel hallonefterrätt med den syrliga och blommiga doften av hibiskus.

Redskap

StandMixer
Förberedelser
20min
Inställning
3h
Totalt
3h20
Svårighet
Medel

Ingredienser

225 g + 2 msk + 2 msk vetemjöl

112 g kallt osaltat smör

3/4 + 1/2 tsk salt

5,5 msk iskallt vatten

1 ägg, uppvispat (för att pensla degen)

1 msk råsocker (för att strö på degen)

1 msk + 1 msk + 175 g + 110 g socker

1 msk malda mandlar eller mandelmjöl

600 g mogna hallon

1 tbsp small orange, zested

1 rivet skal från en liten apelsins

en skvätt vatten

15 g torkade hibiskusblommor

Steg för steg

  1. GÖR DEGEN: Tillsätt mjöl (225 g), socker (1 msk) och salt (¾ tsk) i skålen på en köksmaskin med en degblandare.

  2. Slå på hastighet 1 och tillsätt smör i kuber. Vrid till hastighet 3 och blanda i 30 sekunder.

  3. Häll i vatten och blanda i 20 sekunder på hastighet 3.

  4. Flytta degen till en arbetsyta och knåda den snabbt till en boll.

  5. Platta till degen till en rund skiva och vira sedan in den i plastfolie. Kyl den i kylskåpet i 2 till 3 timmar tills den är hård.

  6. GÖR MANDELPULVRET: Fyll en liten plastpåse med amarettikakorna och krossa dem.

  7. Tillsätt mjöl (2 msk), socker (1 msk) och mald mandel i påsen. Skaka påsen för att blanda.

  8. GÖR FYLLNINGEN: Skölj hallonen. Skär dem i bitar. Tillsätt hallon, socker (175 g), mjöl (2 msk), rivet skal från en liten apelsin och salt (½ tsk) till hallonfyllningen i en skål och blanda. Ställ åt sidan.

  9. SÄTT IHOP PAJEN: Förvärm ugnen till 200 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

  10. Ta ut den kylda degen ur kylskåpet. Forma degen till en cirkel.

  11. Mjöla arbetsytan lätt och kavla ut degen. Laga eventuella sprickor genom att nypa ihop dem under tiden.

  12. Flytta degen försiktigt till den förberedda plåten genom att linda den runt kaveln.

  13. Gör en cirkel i mitten av degen.

  14. Lägg på hallonfyllningen men inte ända ut till kanten.

  15. Ta degkanten och vik den över hallonen för att skapa pajkanten. Ta hjälp av bakplåtspapperet för att vika över den.

  16. Om degen har blivit för varm i detta läge kan du lägga in den i kylskåpet igen i 15 minuter. Den ska vara kall när den sätts in i ugnen, eftersom det hjälper degen att hålla sin form.

  17. Använd en bakpensel och pensla kanterna på degen med uppvispat ägg som hjälper till att ge en brun färg. Strö sedan socker över kanterna (valfritt).

  18. Grädda pajen i 40–45 minuter eller tills kanten är gyllenbrun. Vrid pajen efter halva tiden. Håll ett öga på degkanten så att den inte blir för brun.

  19. Gör glasyren genom att tillsätta hallon, socker (110 g), torkade hibiskusblommor och en skvätt vatten i en liten kastrull och koka på låg värme. Sjud tills hallonen har frigjort sin saft och sirapen är mörkt rosa och doftar av hibiskus, ca 5 minuter. Hur mycket du får beror på hur saftiga hallonen är. Det bör ha samma konsistens som sirap eller varm sylt. Sila ner i en skål.

  20. Pensla all glasyr över hallonen i den varma pajen. Låt den svalna i 15 minuter och servera medan den fortfarande är varm.

  21. Flytta degen flera gånger medan du kavlar ut den för att förhindra att den fastnar på bordet. Börja i mitten och arbeta dig ut mot kanterna.

    Servera med en skopa vaniljglass eller vispad grädde.