Grundrecept chokladsufflé
Finns det något härligare än en smakrik chokladsufflé serverad direkt från ugnen?
Grundrecept chokladsufflé
Finns det något härligare än en smakrik chokladsufflé serverad direkt från ugnen?
Redskap
Ingredienser
170 g mörk choklad, hackad
40 g smör
5 äggvitor
1/4 tsk vinsten
1/2 tsk salt
110 g strösocker
3 äggulor
1 tsk vaniljextrakt
2 msk kakao, siktad
Steg för steg
Lägg den mörka chokladen och 30 g smör i en skål och smält den i ett vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Lägg äggvitorna i köksmaskinens skål och sätt fast vispen. Tillsätt vinsten och salt. Vrid till hastighet 8 och mixa tills det skummar.
Tillsätt gradvis 90 g strösocker och fortsätt blanda på hastighet 8 tills hårda toppar bildas.
Tillsätt äggulor, vaniljextrakt och 1 matsked siktad kakao till den smälta chokladblandningen och mixa tills det blandats.
Tillsätt en stor sked maräng till chokladblandningen och vänd med en gummispatel tills den blandats in helt. Fortsätt att tillsätta maräng 3–4 skedar åt gången, och fortsätt att vända in i chokladblandningen tills den blandats in helt.
Använd en bakpensel för att pensla suffléskålarna med mjukt smör. Se till att pensla med uppåtgående rörelser. Strö resten av sockret runt bottnen och sidorna. Överför blandningen till suffléskålar, jämna till toppen och använd fingrarna för att torka av kanterna.
Förvärm ugnen till 240 °C. Sänk temperaturen till 200 °C, ställ suffléskålarna på en bakplåt och placera den i ugnen. Grädda suffléerna i ca 15 minuter. Efter gräddning strör du över kakaopulver och serverar omedelbart.