Grunderna: varmvispad sockerkaka
Fluffig och luftig sockerkaka som blir en perfekt grund för tårtor i flera lager och andra desserter.
Grunderna: varmvispad sockerkaka
Fluffig och luftig sockerkaka som blir en perfekt grund för tårtor i flera lager och andra desserter.
Redskap
Ingredienser
8 ägg
250 g socker
250 g mjöl
50 g smör
Steg för steg
Lägg socker och ägg i en stor värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, men se till att botten på skålen inte kommer i kontakt med vattnet. Börja vispa på lägsta hastighet och öka gradvis till hastighet 6. Vispa i minst 8–10 minuter tills blandningen ljusnar, tjocknar och har ökat betydligt i volym.
Ta bort skålen från kastrullen. Tillsätt siktat mjöl i skålen och vänd ned i blandningen.
Tillsätt cirka 50 g av blandningen i smöret och rör om ordentligt. Lägg tillbaka det i skålen.
Värm ugnen till 190 °C. Klä två runda bakformar med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i kakformarna. Släta ut och grädda i 20–25 minuter. Låt svalna i formen i 10 minuter. Ta ut kakorna ur formen och låt dem svalna helt. Använd sockerkakan som botten i tårtor i flera lager.