Grunderna smördeg
Mångsidig, frasig och luftig smördeg som kan användas till både söta och salta bakverk.
Grunderna smördeg
Mångsidig, frasig och luftig smördeg som kan användas till både söta och salta bakverk.
Redskap
Ingredienser
500 g mjöl
600 g smör, kallt och tärnat i kuber
10 g strösocker
1 tsk salt
200 ml iskallt vatten
Steg för steg
Tillsätt mjölet, 100 g kallt tärnat smör, socker, salt och kallt vatten i skålen på en köksmaskin försedd med degkrok. Blanda på hastighet 1 och knåda i 5 minuter tills du får en jämn deg.
Forma degen till en stor rektangel och kyl i 2 timmar.
Använd en kavel och platta ut 500 g smör till en rektangel som mäter 2/3 av degens storlek. Ställ i kylen i 2 timmar.
Lägg smöret på degen, vik degen över smöret och nyp ihop sidorna. Kavla ut på längden till dubbel storlek, vik i tre delar och nyp ihop sidorna. Kyl 2 timmar i kylskåpet.
Upprepa de sista stegen (kavla, vik, nyp ihop och kyl) 5 gånger till.
Smördegen är nu klar att använda och passar för både efterrätter och maträtter. Du kan även förvara smördegen förpackad i frysen i upp till ett halvår.