Grunderna: italiensk maräng
Denna glansiga maräng fungerar perfekt som bas till smörkrämsglasyr eller avbränd på toppen av en paj.
Grunderna: italiensk maräng
Denna glansiga maräng fungerar perfekt som bas till smörkrämsglasyr eller avbränd på toppen av en paj.
Redskap
Ingredienser
300 g strösocker
150 g vatten
4 äggvitor
1/2 citron
Steg för steg
Blanda 300 g socker och 150 g vatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockret har smält. Rör inte om i sockerlagen mer därefter.
Tips! Om lite socker kristalliseras på kastrullens sidor kan du borsta ner sockret i sockerlagen med en fuktad bakpensel.
Koka upp till 100 °C. När denna temperatur är uppnådd låter du sockerlagen stå kvar på hög värme och börjar med äggvitorna.
Lägg 4 äggvitor och citronsaft i en mixerskål och vispa på hastighet 3 tills mjuka toppar bildas.
Koka upp sockerlagen till 121 °C.
Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar på hastighet 3. Fortsätt att vispa i cirka 6 minuter tills marängen är tjock och blank och helt avkyld.
Använd marängen som bas till glasyr, grädda i ugnen eller använd som topping på kakor och tarteletter.