Grunderna grönsaksbuljong
Den här enkla grönsaksbuljongen är nyckeln när du vill göra smakrika soppor, grytor och många andra rätter.
Grunderna grönsaksbuljong
Den här enkla grönsaksbuljongen är nyckeln när du vill göra smakrika soppor, grytor och många andra rätter.
Redskap
Ingredienser
450 g morötter med blast
6 selleristjälkar
2 lökar
2 purjolök
1 msk olivolja
2,5 l vatten
1 vitlökstopp
1 bouquet garni
10 g persilja
1 tsk pepparkorn
3 shiitakesvampar
Steg för steg
Skölj grönsakerna. Skär bort morotsblasten. Ställ dem åt sidan. Använd matberedaren på 3,1 liter med tärningsskivan och kör på hastighet 1. Mata in morötterna och sellerin genom matningsröret för att tärna. Skölj purjolöken och skär bort den gröna delen. Ställ åt sidan. Tärna purjolök, selleri och morötter med hjälp av matningsröret.
Häll olivolja i kastrullen och tillsätt de hackade grönsakerna. Låt grönsakerna svettas i kastrullen i 15 minuter på låg värme.
Tillsätt vattnet i kastrullen. Tillsätt 10 g morotsblast och 20 g purjolökstoppar. Skär av toppen av vitlöken och lägg till i kastrullen. Lägg i din bouquet garni, pepparkorn och shiitakesvamp. Lägg på locket och låt sjuda på medelhög värme i 1 timme.
Sila buljongen genom en sil. Använd direkt eller låt svalna och förvara lufttätt.