Ugnsbakad fisk med citrusörtsalt
Att ugnsbaka fisk i en saltskorpa blir vackert och ger fisken livfull citrussmak.
Ugnsbakad fisk med citrusörtsalt
Att ugnsbaka fisk i en saltskorpa blir vackert och ger fisken livfull citrussmak.
Redskap
Ingredienser
1,2 kg lite grovt havssalt eller havssaltflingor
150 ml vatten
2 limefrukter
1 citron
1 grapefrukt
knippe dill
knippe färsk dragon
1 chilipeppar
1 hel fisk (som snapper, kungsfisk eller guldsparid), rensad och fjällad
Steg för steg
Lägg saltet i skålen till köksmaskinen och sätt fast degblandaren. Tillsätt rivet skal av limefrukter, citron och grapefrukt till saltet. Finhacka en näve dill och lägg ner det i saltet. Häll i vattnet. Blanda på hastighet 1 i minst 2 minuter. Saltblandningen ska ha samma konsistens som våt sand. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
Strö ett lager salt i en ugnsform och lägg fisken ovanpå. Skär citrusfrukter i skivor och lägg skivorna i fisken tillsammans med färsk dragon och lite skivad chilipeppar. Täck fisken med resten av saltet och tryck till det ordentligt. Hela fisken ska vara täckt av ett tjockt lager salt.
Baka i 160 °C i förvärmd ugn i 35 minuter. Använd baksidan av en sked för att knäcka saltskorpan. Använd en stektermometer för att kontrollera att fisken är 65 °C inuti innan du äter den.
Tips: Om du använder fint salt istället för grovt salt, byter du ut vattnet mot samma mängd äggvita.