Fikonkaka med rosmaringlasyr
Njut av en härlig fikonkaka där den fylliga söta smaken av färska fikon kompletteras perfekt av en väldoftande glasyr med rosmarin.
Fikonkaka med rosmaringlasyr
Njut av en härlig fikonkaka där den fylliga söta smaken av färska fikon kompletteras perfekt av en väldoftande glasyr med rosmarin.
Redskap
Ingredienser
200 g rosmarinsocker
160 g smör, mjukt
1/4 tsk vaniljextrakt
4 ägg
90 g vetemjöl
225 g mandelmjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
8 färska fikon
200 g honung
220 ml vatten
2 kvistar rosmarin
Steg för steg
Häll sockret, mjukt smör och vaniljextrakt i skålen till köksmaskinen med flatblandaren. Blanda på hastighet 6 tills smeten är ljus och fluffig. Sänk hastigheten och tillsätt äggen, ett i taget.
Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och blanda snabbt på hastighet 4 tills ingredienserna har blandats. Smörj en bakform med smör. Strö mjöl jämnt i formen. Häll smeten i den förberedda formen. Skär de färska fikonen i fyra delar och lägg dem ovanpå smeten. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C. Känn med en provsticka och ta ut kakan när provstickan är torr.
Medan kakan gräddas gör du rosmarinsirapen. Tillsätt honung, vatten och färsk rosmarin i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills blandningen tjocknar lite och täcker baksidan av en sked.
Pensla sirapen över den varma fikonkakan innan du serverar. Förvara den återstående sirapen i kylskåpet i en lufttät behållare eller burk.
Tips: För att göra rosmarinsocker placerar du några kvistar färsk rosmarin i en behållare tillsammans med strösockret. Låt blandningen dra i upp till 3 dagar.