Redskap
Ingredienser
300+300 ml mjölk, ljummen
170 g strösocker
20 g färsk jäst
550 g vetemjöl
1 ägg
100 ml neutral olja
250 ml vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
Steg för steg
Så här gör du dukatove: Tillsätt 100 ml mjölk, 25 g socker och jäst i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Blanda ihop och låt stål i fem minuter tills små bubblor syns på ytan.
Fäst sikt- och vågdelen på köksmaskinen och sikta ned mjölet i jästkulturen på hastighet 1.
Tillsätt den återstående mjölken (200 ml), 25 g socker, ägg och olja i skålen till köksmaskinen med degkrok och knåda på hastighet 1 i 5 minuter.
Täck med en ren handduk och låt jäsa på en varm plats i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor.
Tryck ned degen och dela den i bitar på ca 40 g. Rulla varje degbit till en boll.
Lägg degbollarna bredvid varandra på en smord bakplåt och låt dem jäsa i tio minuter.
Grädda dukatoven i 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C tills den är gyllenbrun.
Till vaniljsås: Tillsätt grädde, 60 g socker, 300 ml mjölk och vaniljfrön i en kastrull. Värm på medelvärme tills det sjuder och stäng sedan av värmen.
Tillsätt äggulorna och resten av sockret i en skål och vispa ihop.
Vispa långsamt ihop mjölkblandningen med äggulorna. När allt är ihopvispat häller du tillbaka det i kastrullen och vispar på medelvärme tills vaniljsåsen täcker baksidan av en sked.
Servera vaniljsåsen över dukatoven.