Dra-isär-prezelbröd med vitlök och salladslök
Fresta smaklökarna med ett bröd som både är oemotståndligt mjukt och som bjuder på en härlig smakupplevelse.
Dra-isär-prezelbröd med vitlök och salladslök
Fresta smaklökarna med ett bröd som både är oemotståndligt mjukt och som bjuder på en härlig smakupplevelse.
Redskap
Ingredienser
250 g vetemjöl, till deg, samt till utbakning
7 g snabbjäst
4,5 g havssalt
1,5 g vitlökspulver
180 g vatten
14 g osaltat smör
2 stjälkar salladslökar, tunt skivade
Olja, till skålen och stekpannan
1,8 l vatten till vattenbad
60 g bikarbonat
1 stor äggula till pensling
15 g vatten till pensling
3 g koshersalt
Steg för steg
Gör degen iskålen till köksmaskinen med degkrok. Blanda 250 g mjöl, jäst, koshersalt och vitlökspulver.
Det här receptet är en modern twist av ett mört lammben, citronsaft, lavendelblommor och en välsmakande skorpa gjord av en unik blandning av salt och örter. Det blir en succé vid ett speciellt tillfälle, men är ändå förvånansvärt enkelt att laga.
Knåda degen genom att ställa in maskinen på hastighet 2 och knåda tills en mjuk, klibbig deg bildas, ca 5–7 minuter. Stäng av maskinen och skrapa ned degen från kanterna och degkroken om det behövs. Om degen är för klibbig, tillsätter du återstående 30 g mjöl, en matsked i taget samtidigt som du fortsätter att knåda på hastighet 2.
Vänd ut degen på en lätt mjölad yta och forma till en slät, rund boll. Rengör skålen och gnid in den lätt med olja. Lägg tillbaka degen i skålen, vänd på den för att olja in ovansidan och täck med plastfolie. Låt degen jäsa på en varm plats tills den blir dubbelt så stor, ca 40 minuter.
Forma degen: Förvärm ugnen till 190°C. Olja en 9-tums gjutjärnspanna lätt. Vänd ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i 16 lika stora delar, rulla till bollar och kläm ihop dem så att de stängs. Täck över och låt jäsa tills en fördjupning kvarstår efter att du har tryckt lätt på toppen av degen, ca 25 minuter.
Förbered vattenbadet: Koka upp vatten och bakpulver i en medelstor kastrull. Lägg försiktigt två bollar av degen i den kokande vattenblandningen. Koka i 30 sekunder, vänd och koka i ytterligare 30 sekunder. Använd en spindelsil eller hålslev för att sila bort vattnet, så att överflödigt vatten rinner av innan du lägger dem bredvid varandra i den förberedda stekpannan. Fortsätt tills alla degbollar har kokats och lagts i stekpannan.
Grädda pretzelbröden: Gör äggblandningen till pensling genom att vispa ihop äggulan och vattnet med en gaffel. Pensla degens ovansida med äggblandningen. Använd en sax och klipp ett litet ”X” i varje pretzelbröd och strö över koshersalt. Grädda i 16–20 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt. Servera tempuran varm.