Redskap
Ingredienser
250 g vetemjöl
190 g strösocker
5 g salt
125 g rumstempererat smör
4 ägg
120 ml citronjuice
1 citronskal
Steg för steg
Tillsätt 250 g mjöl, 40 g socker och saltet i skålen på köksmaskinen. Sätt i degblandaren.
Sätt köksmaskinen på hastighet 2 och blanda tills de torra ingredienserna är blandade. Tillsätt i 125 g tärnat smör och 1 ägg. Blanda tills det blir en smulig deg.
Häll ut degen på en mjölad yta och kavla ut den tills den är cirka 0,75 cm tjock.
Klä en smord pajform med den utkavlade degen och nagga den med en gaffel så att botten gräddas jämt.
Grädda botten i 20–25 minuter i en ugn som är förvärmd till 200 °C. Låt svalna helt.
Häll resten av sockret, äggen och citronsaften i vattenbad* och vispa. * Placera en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten.
Vispa för hand tills blandningen blir så tjock att den täcker baksidan av en sked och det blir ett tydligt märke när du drar med fingret genom den.
Sila blandningen genom en finmaskig sil i skålen på köksmaskinen med degblandare.
Blanda på hastighet 2 och tillsätt smöret och citronskalet. Blanda tills smöret har blandats in och citronblandningen ser sammetslen ut.
Sätt plastfolie över den varma citronblandningen så att det inte bildas ett skinn. Låt svalna till rumstemperatur.
Fyll pajskalet med citronblandningen och jämna ut den med stekspade eller baksidan av en sked. Ställ i kylen i 3 timmar. Garnera före servering.