Citronmunkar med hibiskusglasyr
Om du vill ha en lättare och fräschare variant av klassiska munkar är det här receptet något för dig.
Citronmunkar med hibiskusglasyr
Om du vill ha en lättare och fräschare variant av klassiska munkar är det här receptet något för dig.
Redskap
Ingredienser
250 ml vatten
350 g strösocker
2 msk torkad hibiskus
75 g jordgubbar, färska eller frysta
2 citroner
120 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljextrakt
1 tsk salt
4 ägg
75 g gräddfil
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
130 g florsocker
Steg för steg
Det här receptet räcker till 8 munkar.
Tillsätt vatten, 250 g strösocker, torkad hibiskus och jordgubbar i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Sila för att ta bort hibiskus och jordgubbar. Häll över i kastrullen igen och låt sjuda i ytterligare 15 minuter tills det får en sirapsliknande konsistens. Låt svalna.
Tillsätt återstående socker och citronskal i skålen på en köksmaskin med degblandare och blanda på hastighet 4 tills sockret får samma konsistens som våt sand. Tillsätt smör, vaniljextrakt och salt och blanda på hastighet 6 tills det får en ljus färg. Tillsätt ägg och gräddfil och blanda tills allt är ordentligt blandat. Skrapa ned från skålens sidor vid behov. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda på hastighet 1 tills de nätt och jämt har blandats ihop.
Spritsa smeten i en smord munkform. Tänk på att inte fylla på för mycket, eftersom munkarna jäser i ugnen. Grädda i 12 minuter i förvärmd ugn på 180 °C. Låt svalna på bakgaller.
Blanda florsocker, 8 teskedar hibiskussirap och eventuellt en droppe rosa livsmedelsfärg om du vill ha större effekt. Blanda ihop. Doppa munkarna i glasyren och servera.