Citron- och rosmarintårta med mörka bär
En härlig blandning av citrus och jordig rosmarin med fyllig smörkräm med vanilj från vaniljstång och en hemgjord bärsylt med chiafrön. Den här tårtan är perfekt för festligheter som födelsedagar eller intima tillställningar, och har en unik smakprofil som garanterat imponerar.
Citron- och rosmarintårta med mörka bär
En härlig blandning av citrus och jordig rosmarin med fyllig smörkräm med vanilj från vaniljstång och en hemgjord bärsylt med chiafrön. Den här tårtan är perfekt för festligheter som födelsedagar eller intima tillställningar, och har en unik smakprofil som garanterat imponerar.
Redskap
Ingredienser
330 g mjöl
330 g strösocker
5 g bakpulver
1 tsk salt
400 g osaltat smör, mjukt
4 stora ägg, rumstempererade
240 g gräddfil, rumstempererad
1 msk skal av 2 citroner
6 msk saft från 2 citroner
1 msk + extra kvistar till dekoration färsk rosmarin, finhackad
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk mandelextrakt
270 g blåbär
225 g björnbär
1 tsk chiafrön
690 g florsocker
2 tsk vaniljstångspasta
2-4 msk standardmjölk eller grädde
Steg för steg
Värm ugnen till 180 °C. Smöra och mjöla tre 20 cm kakformar.
Gör tårtbottnarna: Blanda gräddfil med citronsaft, citronskal, finhackad rosmarin, vanilj och mandelextrakt i en medelstor bunke. Ställ åt sidan.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och 3/4 tsk salt i köksmaskinens skål. Fäst på köksmaskinen med flatblandare. Sätt på hastighet 1 så att de torra ingredienserna blandas. Fortsätt på hastighet 1 och tillsätt 170 g smör 1 msk i taget tills blandningen ser grynig och smulig ut. Stäng av köksmaskinen och skrapa ned degen från sidorna.
Tillsätt ett ägg i taget och blanda in varje ägg innan du tillsätter nästa. Stanna köksmaskinen och skrapa ned degen från sidorna. Vrid köksmaskinen till hastighet 4 och tillsätt ⅓ av gräddfilsblandningen. Blanda i två minuter, stanna och skrapa. Vrid till hastighet 4 och tillsätt ⅓ av gräddfilsblandningen. Blanda i 2 minuter. Stanna och skrapa. Vrid sedan återigen till hastighet 4 och tillsätt det sista av gräddfilsblandningen. Blanda i två minuter.
Fördela blandningen jämnt mellan tre kakformar och grädda i 22–27 minuter eller tills kakans sidor släpper något från kanterna. Låt kakorna svalna i pannorna i 10 minuter och vänd sedan över dem på bakgaller. Låt svalna helt innan du lägger på frosting och monterar ihop tårtan.
Gör bärsylt: Blanda ihop 90 g blåbär och 75 g björnbär i en liten matberedare eller hackare. Bearbeta tills du får en puré. Stäng av och tillsätt chiafrön. Bearbeta i ytterligare 30 sekunder. Sylten tjocknar när den får sätta sig. Lägg undan extra bär för garnering.
Gör frostingen: Lägg 230 g smör i en ren skål på köksmaskinen med flatblandaren och vispa på medelhög hastighet i två minuter. Stäng av köksmaskinen och tillsätt florsocker, vaniljstångspasta och salt. Slå på köksmaskinen på låg hastighet och blanda ihop. Stanna för att skrapa om det behövs. Öka sedan till hög hastighet och vispa frostingen i 2–3 minuter. Ändra till låg hastighet och tillsätt 2 msk mjölk eller grädde. Vispa på hög hastighet. Tillsätt mer mjölk eller grädde om det behövs för att få en fluffig och bredbar konsistens.
Du monterar ihop tårtan genom att först lägga den nedersta tårtbottnen på tårtfatet. Klä tårtans kanter med bakplåtspapper. Lägg cirka 100 g frosting i mitten av tårtbottnen och fördela eller spritsa jämnt till kanterna, så att en liten kant bildas runtom för att hålla fruktsylten på plats. Lägg 3–4 msk fruktsylt och sprid ut. Lämna en kant på ett par cm runt tårtbottnens kanter. Lägg en annan tårtbotten över och upprepa med frosting och sylt. Lägg den sista tårtbottnen högst upp och lägg på frosting. Sprid ut lite frosting på sidorna av tårtan. Låt tårtbottnarna synas igenom för extra effekt. Ta bort bakplåtspappret runt den nedersta tårtbottnen. Toppa tårtan med en vacker kulle av färska bär och rosmarinkvistar runt kanterna.