Chokladtårta med ganache
Den här dekadenta chokladtårtan med ganache är en chokladälskares ultimata dröm. Saftiga och smakrika lager chokladtårta generöst fyllda och täckta med en sammetslen ganache ger en otroligt god dessert som stillar dina största chokladcravings.
Chokladtårta med ganache
Den här dekadenta chokladtårtan med ganache är en chokladälskares ultimata dröm. Saftiga och smakrika lager chokladtårta generöst fyllda och täckta med en sammetslen ganache ger en otroligt god dessert som stillar dina största chokladcravings.
Redskap
Ingredienser
110 g + 340 g osaltat smör, mjukt
290 g florsocker
75 g osötat kakaopulver
80 ml standardmjölk
4 g vaniljextrakt
1/4 + 1/2 tsk salt
75 g alkaliserat kakaopulver
115 ml kokande vatten
450 g strösocker
2,5 tsk äkta vaniljextrakt
4 stort ägg, lätt vispat
360 g siktat kakmjöl
4 g bikarbonat
240 ml mjölk
Steg för steg
Värm ugnen till 175 °C. Sätt in två galler i mitten av ugnen. Smörj tre runda bakformar på 20 x 5 cm. Täck bottnarna med bakpapper. Strö formarnas botten och sidor med kakaopulver. Knacka bort eventuellt överskott.
Fäst siktaren och vågdelen på KA-köksmaskinen (med flatblandare) och tryck på ”Tare” för att nollställa vågen.
Tillsätt alkaliserat kakaopulver i ingredienstratten och väg. Ställ köksmaskinen på hastighet 4 och sikta ned kakao i en medelstor skål, och vispa i kokande vatten. Låt svalna.
Vispa upp 340 g smör på hastighet 2 tills det är lätt och fluffigt.
Tillsätt 450 g socker i ingredienstratten och väg. Vrid köksmaskinen till omrörning och sikta gradvis ned socker tills det är lätt och fluffigt. Vispa i vanilj. Droppa i äggen, lite åt gången, och vispa mellan varje tills smeten inte längre är glansig.
Vispa i mjölk i den sparade kakaoblandningen.
Tillsätt och väg mjöl, bikarbonat och 1/2 tsk salt i ingredienstratten och tryck på ”Tare” mellan varje ingrediens. Rör om i trattens ingredienser. Sikta ned de torra ingredienserna med köksmaskinen på omrörning. Tillsätt kakaoblandningen i smeten, lite i taget.
Fördela smeten jämnt mellan de tre bakformarna. Grädda tills du kan sticka in en provsticka i mitten av varje lager utan att något fastnar på den, 35 till 45 minuter, och rotera bakformarna för jämn gräddning. Flytta över lagren till ett bakgaller. Låt svalna i 15 minuter. Vänd på bottnarna och lägg tillbaka på bakgallret, med ovansidan uppåt, tills de är helt svala.
Frosting – vispa 110 g smör tills det är slätt på hastighet 4 i 1 minut i köksmaskinens skål med flatblandaren. Tillsätt 290 g florsocker och 75 g kakaopulver. Vrid till hastighet 2 och tillsätt långsamt mjölk, vanilj och 1/4 tsk salt och blanda i 4 minuter tills blandningen är slät.
Ta bort bakplåtspappret från tårtbottnarna. Spara det vackraste lagret till toppen. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat, fördela 1/4 av chokladfrostingen över den. Lägg på den andra tårtbottnen och bred på ytterligare 1/4 frosting. Toppa med den tredje tårtbottnen. Täck tårtans utsida med återstående frosting. Servera.