Skip the navigation

Chokladkottar

KitchenAid Chef

De här chokladkakorna i form av kottar är en rolig och festligt godsak som passar perfekt i jul. De är gjorda av fyllig choklad och formade som tallkottar till en iögonfallande dessert.

Chocolate Pine Cone.JPG

Chokladkottar

KitchenAid Chef

De här chokladkakorna i form av kottar är en rolig och festligt godsak som passar perfekt i jul. De är gjorda av fyllig choklad och formade som tallkottar till en iögonfallande dessert.

Redskap

StandMixer
Förberedelser
1h
Vila
1h
Tillagning
45min
Totalt
2h45
Portioner
6
Svårighet
Medel

Ingredienser

Chocolate sponge cake

250 g strösocker

3 ägg

175 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

80 g kakaopulver

1/4 tsk salt

Frosting

250 ml vispgrädde

150 g smör, mjukt

120 g florsocker, siktat

100 g mörk choklad, smält men i rumstemperatur

1 msk gräddfil

15 g kakaopulver

1/4 tsk vaniljextrakt

20 ml espresso, nybryggd

125 g mandelspån

Steg för steg

  1. Till chokladkakan: Tillsätt socker och ägg i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Blanda på hastighet 4 tills smeten är lätt och fluffig.

  2. Tillsätt mjöl, bakpulver, 80 g kakaopulver och salt. Blanda på hastighet 1 tills alla ingredienser nätt och jämnt är blandade. Ställ skålen åt sidan.

  3. Fäst en trådvisp på köksmaskinen och vispa vispgrädden tills mjuka toppar bildas.

  4. Tillsätt vispgrädden till kaksmeten och blanda på hastighet 1 tills en slät blandning bildas. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund kakform och smörj sidorna. Häll smeten i en kakform och grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 175°C eller känn med en provsticka att smeten är fast och inget fastnar på provstickan. Låt svalna på ett kakgaller och när de har svalnat lindar du in dem i plastfolie och placerar i kylskåpet i minst en timme.

  5. Gör glasyren så här: tillsätt smör, florsocker och återstående kakaopulver i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Blanda på hög hastighet tills en kräm bildas. Häll i den smälta chokladen, tillsätt gräddfil, vaniljextrakt och espresso. Blanda tills en slät smörkräm bildas.

  6. Så här sätter du ihop chokladkottarna: Använd en oval kakskärare för att skära ut former från kakan. Använd en kniv för att trimma kanterna och skapa en välvd form. Täck kakorna med smörkräm och fäst mandelspånen. Sikta över lite kakaopulver.