emeagif
Skip the navigation

Choklad- och chiligelato

KitchenAid Chef

Du kommer att älska den här heta twisten på en klassisk chokladgelato. Söt och krämig, med en kick.

Import-Recipe - Chocolate Chili Gelato

Choklad- och chiligelato

KitchenAid Chef

Du kommer att älska den här heta twisten på en klassisk chokladgelato. Söt och krämig, med en kick.

Redskap

StandMixer
IceCreamMaker
Förberedelser
30min
Tillagning
15min
Totalt
45min
Portioner
4
Svårighet
Enkelt

Ingredienser

4 (70g) stora äggulor

150 g strösocker, separerat

550 ml standardmjölk

110 g vispgrädde

100 g kakaopulver

55 g mörk choklad, små bitar

1 ½ tsk chilipulver

en nypa salt

2 tsk vaniljextrakt

Steg för steg

  1. Ställ KitchenAid-glasskålen i frysen i 24 timmar.

  2. Sätt fast vispdelen på KitchenAid-köksmaskinen. Tillsätt gulorna och 50 g socker i mixerskålen, vrid sedan till hastighet 4 och vispa i en minut – eller tills blandningen är lätt och fluffig. Ställ åt sidan.

  3. Tillsätt standardmjölk, vispgrädde och 100 g socker i en kastrull. Vispa så att allt blandas väl. Tillaga på medellåg värme tills blandningen börjar ånga. Rör om då och då.

  4. Ta försiktigt bort 100 ml av den varma vätskan och häll den långsamt i ägguleblandningen medan du hela tiden vispar. Häll sedan den tempererade ägguleblandningen i kastrullen medan du hela tiden vispar.

  5. Öka till medelhög värme. Använd en slickepott för att röra om hela tiden och se till att skrapa botten så att blandningen inte bränner fast. Sjud tills blandningen tjocknar och täcker slickepotten. KOKA INTE.

  6. Ta bort från värmen och tillsätt kakaopulver, mörk choklad, kryddor och salt och vispa tills chokladen har smält och allt är helt blandat. Sila omedelbart såsen i en skål genom en finmaskad sil.

  7. Rör i vaniljextraktet. Täck skålen med plastfolie så att folien kommer i kontakt med såsen och kyl i minst två timmar.

  8. När du är redo att göra glass tar du ut glasskålen ur frysen. Lås fast skålen på köksmaskinen, sätt i blandredskapet i skålen och häll i chokladsåsbasen i skålen. Lås köksmaskinhuvudet på plats, vrid hastigheten till Stir och ställ in timern på tjugo minuter.

  9. När glassen är klar öser du upp den med en sked i en lufttät behållare som kan frysas och fryser i sex till åtta timmar innan servering.

  10. Du kan använda den malna chili du föredrar. Den här blandningen passar bra ihop med den mörka chokladen. Om du inte gillar alltför stark kryddning kan du halvera mängden chili. Du kan även byta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad eller halvmörk choklad.