Buljongtärningar
Sluta kasta överblivna grönsaker i komposten. Gör istället hemlagade buljongtärningar som kan ge smak till såser och soppor.
Buljongtärningar
Sluta kasta överblivna grönsaker i komposten. Gör istället hemlagade buljongtärningar som kan ge smak till såser och soppor.
Redskap
Ingredienser
3 vitlöksklyftor
2 lökar
1 squash
4 morötter (med skal och/eller blast)
4 selleristjälkar (med blad)
1 knippe persilja (eller annan mjuk ört du hittar)
2 msk olivolja
2 msk salt
1 msk peppar
2 potatis, skuren i fyra delar
Steg för steg
Det här receptet ger 30 buljongtärningar.
Skala vitlök och lök. Grovhacka zucchinin. Lägg grönsakerna i matberedaren med universalkniven och pulsera tills de bryts ner i små bitar. Häll över i en annan skål och ställ åt sidan. Tillsätt morötterna med skal och blast, selleri och örter. Pulsera tills det är helt hackat.
Värm olivoljan på medelhög värme och tillsätt grönsakerna. Tillsätt salt, peppar och hackad potatis. Tillaga i 15–20 minuter tills potatisen är mjuk och häll sedan över i blenderkannan. Blanda med stavmixern tills det blir en slät puré.
Bred ut purén på en fryssäker plåt med bakplåtspapper och frys i minst 12 timmar tills den har stelnat. Skär i kuber och använd genast eller förvara i frysen.