Brödknyten med vitlökssmör
Upptäck hur du använder hemlagad confiterad vitlök till att göra fylliga, smöriga knutar som är mjuka, gyllene och fulla med smak.
Brödknyten med vitlökssmör
Upptäck hur du använder hemlagad confiterad vitlök till att göra fylliga, smöriga knutar som är mjuka, gyllene och fulla med smak.
Redskap
Ingredienser
Garlic butter
1 1 st. vitlök
to fill ramekin olivolja
200 g rumstempererat smör
1,5 tsk salt
1 tsk chiliflingor
2 kvistar salvia
2 kvistar persilja
Buns
2 kvistar rosmarin
240 ml ljummet vatten
5 g jäst
10 g strösocker
340 g vetemjöl
1,5 tsk salt
35 ml olivolja
Steg för steg
Skala vitlöken och lägg klyftorna i en ramekin eller i en liten bakform och täck med olja. Rosta i 40 minuter i en förvärmd ugn på 200 °C tills de är mjuka. Lägg smör, ugnsstekt vitlök, salt, chiliflingor och hackade färska örter i köksmaskinens skål och sätt fast flatblandaren av metall med silikonvinge. Blanda på hastighet 4 tills alla ingredienser är blandade. Ställ åt sidan.
WVispa varmt vatten, jäst och socker i köksmaskinens skål. Låt stå i 10 minuter tills små bubblor syns på ytan. Fäst degkroken på köksmaskinen. Tillsätt mjöl, salt och olivolja och knåda på hastighet 1 i minst 5 minuter tills degen är elastisk, slät och fortfarande något klibbig. Smörj degen och skålen med lite olivolja, täck skålen med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 1,5 timme eller tills den nått dubbel storlek.
Tryck ned den jästa degen och skär den i 12 lika stora bitar. Rulla varje del till en tunn längd och gör till ett knyte. Stoppa in längdens ändar under knytet. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper, täck med plastfolie och låt stå i 45 minuter. Smält lite av vitlökssmöret på låg värme och pensla det på de jästa brödknytena. Grädda i 25 minuter i en förvärmd ugn på 200 °C tills de är gyllenbruna. Pensla de varma brödknytena med lite extra smält smör. Förvara resten av smöret i kylskåpet.
Så gör du vitlökssmöret
Så gör du knytena